Таня Богомилова: Жените правим компромиси и затова успяваме в управлението 08.03 | 15:36

Легендата на българските плувни спортове за проблемите, приоритетите и бъдещето

От iNews.bg

Генералният секретар на Българската федерация по плувни спортове Таня Богомилова бе гост в новата рубрика на Пресклуб "България” – "Именити българки в ръководството на спорта”. Тя подчерта, че жените умеят да правят компромиси, по-търпеливи са, не налагат на всяка цена своето мнение и затова постигат успехи в управлението.

За нашите плувци най-важното състезание през годината е Световното първенство в Шанхай. Вече Международната федерация /ФИНА/ е определила норматив "А” и "Б” за участие в шампионата, така че да се ограничи броя на по-слабите състезатели. Тези нормативи могат да се покриват само на определен брой международни прояви. Досега нормативите са покрити от Нина Рангелова и Екатерина Аврамова при жените и от Петър Стойчев в плувния маратон. С големи шансове за покриване на норматива е и Венцислав Айдарски. В първенството в Шанхай ще участва и дуетът ни в синхронното плуване.

Все още федерацията по плувни спортове не е подписала договор с Министреството на физическото възпитание и спорта за бюджета през тази година, но Таня Богомилова заяви, че разходите по участие в Световното първенство ще бъдат изцяло поети от министерството, а необходимата сума за успешното развитие на  спорта е един милион лева.

Накрая единствената ни олимпийска шампионка в плуването изтъкна изключително трудните условия, при които работят треньорите в провинциалните градове – ниски заплати, липса на басейни и никаква подкрепа от общините.

"Всичко опира до клубовете, те трябва да работят и да подготвят състезатели, с които след време да се гордеем. Явно и методиката ни куца, щом не постигаме успехи. Треньорите взимат малки заплати и са принудени да работят и на друго място, за да изхранват семействата си. Вярно е, че в провинцията няма басейни, но не само базата е виновна. Общините имат голяма вина, защото според мен те са тези, които трябва да поддържат басейните, както е в Гърция например", заключи Таня Богомилова.

Водещи

Най-четени