Телевизионните права на А група са продадени по престъпна схема? 18.12 | 09:41

Бареков призова прокуратурата да влезе в офисите на БФС и Футбол про Медия

От Краси Киров

Програмният директор на ТВ7 Николай Бареков призова прокуратурата да влезе в офисите на фирмата "Футбол Про Медия", която държи телевизионните права на А група.

Според Бареков тв правата са придобити по престъпен начин. Повод за изказването на Бареков в предаването "Гореща точка" тази сутрин бе интервюто с Кирил Домусчиев в предаването "Лице в лице" по btv.

"Това е сериозен конфликт на интереси. Няма как ти да казваш кой мач да се дава и кой да не се дава, т.е, ако залагат на даден мач или има поръчково съдийство, те могат да оставят даден мач на тъмно. Дават се само два мача на месец с долнопробно качество, с една камера, от някаква кабеларка", каза Бареков в "Гореща точка".

"Домусчиев изрече безсрамни лъжи, отговорите му бяха неадекватни. Опита се да излъже, че нашата телевизия иска да вземе правата без пари. Ние сме платили 2,3 млн. лева за футболните права - за втори избор. Издължили сме се до стотинка. Той е обещал да вкара 2 млн. лева, но не се знае дали това е така.

"ТВ7 показа последния мач на Лудогорец с ЦСКА, с 12 камери. Ние показахме миналата година 15 мача на Лудогорец от общо 60. Благодарение на правата в клубовете влязоха 5 млн. лева. Прокуратурата трябва да влезе във фирмата на Домусчиев и да запечата сградата на БФС, защото вместо обществен конкурс те си раздадоха правата под масата," призова Бареков от ефира на TV7.

След тези разсъждения стана ясно, че българският футболен съюз ще бъде съден от фирмата SVRSA и телевизиите, участвали в конкурса на централата за правата за излъчване на футболното първенство заради груби нарушения в процедурата, липса на прозрачност и конфликт на интереси. Мачовете от шампионата вървят почти апокрифно в българския ефир, след като БФС хариза правата на фирма, която е собственост на трима клубни президенти.

Коя всъщност е фирмата "Футбол про Медия". Тя беше регистрирана в съда на 8-ми ноември 2011 г. или седмица, след като беше взела правата за шампионата. Седалището й е на улица Николай Хайтов №3 в столичния район "Изгрев". На същия адрес се помещават и повечето компании на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев.

"Футбол Про Медия "има трима съдружници, а уставният капитал е 1 млн. лв. 45% от акциите са на "Адванс Пропъртис" на Кирил Домусчиев. Други 45% на "ТБ Консулт" на Тодор Батков - собственик на Левски. Третият акционер с 10% е "Титан Пауър Ес Пи Ви 2" на Димитър Борисов, съсобственик на ЦСКА. Според Валентин Михов, който до тази година беше основният медиен играч на футболния пазар с фирмата си SVRSA, е налице сериозен конфликт на интереси.

За управители на въпросната фирма са назначени Атанас Караиванов, който също така е мениджър на професионалната футболна лига, и Марияна Тодорова, която отговаряше за рекламните и маркетинг дейности в Левски, а в момента работи и за федерацията по шахмат. Така Караиванов от една страна трябва да защитава правата на клубовете, които членуват в лигата, а от друга - на собствениците на компанията, които имат търговски интереси.

Сумата, за която "Футбол Про Медия" е купила правата и условията по договора до вчера бяха тайна. Настойчивостта на TV7 накара управителя Караиванов да я разкрие. Сумата е 2 млн. лв.

Това обаче създава нов проблем на БФС, защото Валентин Михов е предложил няколко дни по-рано 2,5 млн. лв. От централата обаче не са го информирали по какъв критерий 2,5 са по-лоша оферта от 2 млн., обещани от Батков, Домусчиев и Борисов.

Около отношенията между фирмата и БФС има още няколко интересни въпроса. Кога и защо е прекратен конкурсът, в който участват телевизиите в последните дни на октомври, преди сключването на договора с "Футбол Про Медия". Защо до ден днешен нито една от телевизиите, която е подала тръжна документация, не е получила официално известие за хода на процедурата. Защо е предпочетена посредническа фирма при положение, че е бил обявен конкурс между телевизионни оператори.

Защо няма официална информация по условията на новия договор - колко пари ще влязат в БФС, колко във футболните клубове, какво е тяхното разпределение, кога се плащат траншовете. Според Михов главният виновник за тази престъпна схема е президентът на БФС Борислав Михайлов.

Участието на футболни президенти в разпределението на баницата с телевизионните права повдига и още въпроси. Какво ще ги накара да не обслужват собствените си отбори, а да мислят за общото футболно благо. Не могат ли да скрият от публиката важен мач, за да го спечелят с не дотам футболни средства. След всички медийни панаири цената на футболния продукт падна от 5 на 2 млн. лв., а качеството не подлежи на коментар.

Що се отнася до БФС там нарушенията са едно след друго. Неспазване на договора с Михов, потъпкване на конкурсни процедури, липса на прозрачни правила, информационно затъмнение на двубоите от А и Б група.

Водещи

Най-четени