Тито Виланова или логичният избор за Барса 27.04 | 18:55

Асистентът на Пеп Гуардиола ще го наследи на "Камп Ноу", като аргументи за това не липсват

От iNews.bg

Днес най-успешният треньор в историята на Барселона Хосеп Гуардиола официално обяви, че ще напусне своя пост след края на този сезон.

Донякъде изненадващо за мнозина, но ръководството на каталунците вече имаше готов вариант за негов наследник, като президентът на клуба Сандро Росел обяви името на Франсеск "Тито" Виланова - досегашният асистент на Гуардиола.

В медийното пространство се спрягаха имена на различни специалисти, кои с повече, кои с по-малко опит, но сякаш името на Виланова остана забравено. Въпреки факта, че 42-годишният каталунец стоеше плътно до Гуардиола в моментите, когато последният вдигна общо 13 трофея над главата си за последните четири години. Нещо, което поне малко трябваше да го постави под светлините на прожекторите.

Тито Виланова е роден на 17 септември 1969 година в провинцията Хирона, част от северна Каталуния. Още от дете прави първи стъпки в школата на Барса, като стига и до втория тим на каталунците, но така и не записва мач за клуба. Виланова не може да се похвали с блестяща кариера на футболист, като е играл за отборите на Фигуерес, Селта, Бадайос, Майорка, Леида, Елче и Граменет, където и окачва обувките на стената през 2002 година.

През сезон 2006/07 е технически директор в Тераса, а през 2007 година започва партньорството му с Хосеп Гуардиола, като става негов асистент във втория отбор на Барса. През 2008 година Пеп е назначен за треньор на каталунския гранд, а съвместната му работа с Тито Виланова носи куп трофеи на клуба.

Името на Тито Виланова нашумя в началото на този сезон, но не с красив повод. Асистентът на Пеп Гуардиола участва в грозни сцени с наставника на Реал Мадрид Жозе Моуриньо, като всичко се случи по време на втория двубой от Суперкупата на Испания на "Камп Ноу". Тогава Виланова си позволи да удари Моуриньо, който от своя страна му бръкна в окото. Кадри, които със седмици обикаляха световните медии.

Месец октомври бе изключително тежък за Тито Виланова, който претърпя спешна операция за премахване на тумор от паротидната жлеза на гърлото. За щастие всичко премина добре, а след известна почивка специалистът отново зае мястото си до Хосеп Гуардиола.

Днес спортният директор на Барса Андони Субисарета определи назначението на Тито Виланова като "логично решение", имайки предвид, че последният отлично знае как да продължи по утъпкания от Гуардиола път. Друг важен фактор е и това, че Виланова отлично се познава с футболистите на Барселона, като няма да губи време тепърва да се сближава с тях.

"Тито Виланова е продължение на стила и философията, които Барселона следват", посочи Андони Субисарета.

Водещи

Най-четени