Токио спечели домакинство на Олимпиадата през 2020 07.09 | 23:30

Японската столица се пребори с конкуренцията на Истанбул и Мадрид

От Константин Симидчийски

Столицата на Япония Токио спечели битката за домакинство на Олимпийските игри през 2020 година.

Изборът на японския мегаполис бе обявен днес на 125-ата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) в Буенос Айрес, като Токио спечели директната битка с Истанбул.

По-рано днес от борбата отпадна кандидатурата на Мадрид, който получи равен брой гласове с Истанбул, но загуби повторното гласуване.

Последва трето и решаващо гласуване на делегатите, които трябваше да определят големия победител измежду Токио и Истанбул.

Турският град не успя да се пребори за първо домакинство в историята си, докато Токио ще приеме Игрите за втори път след 1964 година.

Делегацията на Япония бе предвождана лично от принцеса Такамадо, докато за кандидатурата на Турция се бореше премиерът на страната Реджеп Ердоган. За Япония това бе общо четвърта кандидатура за летни олимпийски игри, като азиатската страна претърпя неуспех в опитите си да спечели Игрите през 1960 и 2016 година. През 1998 година Япония прие Зимните олимпийски игри, които се проведоха в Нагано.

125-ата сесия на МОК ще завърши във вторник, като предстои да бъдат взети още важни решения за бъдещето на олимпийското движение. Утре делегатите ще решат дали борбата да остане част от Игрите или да бъде заменена със скуош или комбинация от бейзбол и софтбол.

Във вторник официално ще бъде избран и нов президент на МОК, като досегашният ръководител на комитета Жак Рох ще се оттегли от поста.

Водещи

Най-четени