Томас Лафчис и Херо за "черното тото" у нас 17.12 | 11:05

Двамата футболни специалисти смятат, че акцията в края на миналата седмица е била по-шумна отколкото трябва

От Краси Киров

Треньорът на Черноморец и бившия президент на Левски Томас Лафчис се обединиха, че арестите на футболистите на Черноморец и Нефтохимик са повече показен акт, отколкото борба с уреждането на мачове.

Според Херо атаката към играчи на Черноморец е заради това, че той атакува често големите водещи фигури в българския футбол и БФС.

"Първо ми наложиха глоба, че съм обидил съдиите. После се доказа, че не съм казал такова нешо, а медиите са преиначили думите ми. След това се появиха информации в медиите, че са премахнали наказанието, но всъщност те го намалиха на 2 хиляди лева," заяви Херо.

Според Томас Лафчис, ако службите искат веднага могат да засекат всякакви договорки между играчи и т.нар. букмейкъри.

"Всички служби в България трябва да си сътрудничат със службите в Гърция и Турция, да почерпат и от техния опит. Знам, че в България десетки хиляди ползват тези интернет залагания, но се оказа, че много от тези, които са обвинявани за незаконна дейност, са спечелили делата и сега работят законно. Още преди година и половина поставих този въпрос, как да се спрат тези залагания, но от тогава няма нищо, явно някой печели от това," започна Томас Лафчис.

"Виждам последните месеци деца, юноши, отбори, които участват в някакви малки дивизии и групи. Знаем, че в почти цяла България и футболистите играят наравно с останалите хора, залагат на международни мачове", добави Томас Лафчис пред БиТиВи.

"Миналото първенство знаем какво се случи на мач на юношите на Локомотив (София), който беше прекъснат от мутри, влезли на терена, били съдията. Искам там да разбера какво става. Съдията явно не е участвал в схемата, влизат здрави момчета, прекъсват мача, нахлуват в съблекалните. Аз искам да знам, ако тези хора са били арестувани, какво се случва. Нищо не излезе от тогава, защо?

След това треньорът на Видима-Раковски казва, че е бил отстранил четири момчета, които искали да уредят мач с Любимец. Той ги маха, но на него му прави впечатление, че въпреки наличието на линейка, полиция, всичко, въпросният мач закъснява.

Срещата може да бъде забавена от делегат, съдия, домакин. Нищо не излезе и от това. Смятам, че там трябва да се насочи ГДБОП. Тези мачове са под шапката на БФС.

В други случаи пък мачове от юношеското ниво се обявяват например, че трябва да се играят от 17:00 вечерта, но вместо това почват от 11:00 сутринта - защо? Защото в Азия букмейкърите вече са затворили в 17:00 българско време, каза Лафчис.

Тези схеми, които направи БФС, с вкарване на юношески състави на отбори от "Б" и "В" групите в елитните дивизии...Там трябва да се търси разковничето, има ли участие във всичко това БФС или не. Това трябва да го кажат хората, които разследват. Сега как да се покажат тези момчета от Бургас, те вече са сочени с пръст, те са престъпници", заяви още Лафчис.

Дайте да се върнем и на националния отбор, 4-5 мача са сочени за уредени, показани са дори от комисията от европейския съюз. Там трябва да бъдат насочени нещата. Вижте съседните страни, като Турция, Гърция, дори Сърбия. Да влезем в контакти с техните служби, как те са стигнали до истината. Знае се къде се залага, в Азия и т.н. Знае се кои са уредили и нашите мачове на националния отбор. Аз много пъти съм го казвал, без знанието на ФИФА и УЕФА това не може да се случи," каза още Лафчис.

Водещи

Най-четени