Топалов и Крамник си размениха по победа в Монте Карло 15.03 | 08:26

Съвсем и според очакванията, двамата шахматисти не си стиснаха ръцете след сблъсъка

От Константин Симидчийски

Веселин Топалов и Владимир Крамник си размениха по една победа в мача си от третия кръг на турнира по шахмат "Амбър", който се провежда в Монте Карло. Срещата между двамата предизвика голям интерес, като всички си задаваха въпроса, дали бившите световни шампиони ще си стиснат ръцете преди мача. В крайна сметка никой на остана изненадан, че те не го направиха.

Топалов имаше черните фигури в партията на блинд (без да се гледа дъската), но партията не започна добре за него, като българинът позволи на Крамник да вземе инициативата. След 40-ия ход времето на Топалов изтече и той загуби.

Втората партия по ускорен шах беше много оспорвана, като в началото отново руснакът имаше предимство, но след това Крамник допусна няколко грешки, от които Топалов се възползва, за да стигне до победата.

В четвъртия кръг днес Веселин Топалов ще играе с Борис Гелфанд (Израел). Партията на блинд започва в 15:30 часа, а българският шахматист ще има черните фигури. В 18:45 часа пък започва партията по ускорен шах между двамата, в която Топалов ще играе с белите.

В общото класиране след третия кръг лидери са Левон Аронян (Армения) и Магнус Карлсен (Норвегия) с по 4.5 точки. Веселин Топалов е с 2.5 точки и дели петото място със Сергей Карякин (Украйна) и Хикару Накамура (САЩ).

В класирането на блинд водят Аронян и Александър Гришчук (Русия) с по 2.5 точки, а Топалов отново е пети с 0.5 точки. В подреждането по ускорен шах първи е Карлсен с 2.5 точки, а Топалов е с 2 точки и дели второто място с Вишванатан Ананд (Индия) и Аронян.

Най-четени