Тора Бергер превзе снежна Поклюка и спечели масовия старт 16.12 | 20:15

Норвежката с 20-та победа в кариерата си и 4-та за сезона

От Даниел Любомиров

Норвежката биатлонистка Тора Бергер преодоля мъглата и снега в първия за сезона при жените масов старт и триумфира в последното състезание в словенския зимен център Поклюка.

По-рано днес при мъжете Владимир Илиев завърши на 28-ма позиция и стана най-предно класираният българин за Световната купа.

Бергер направи само 2 грешки на огневия рубеж, въпреки много тежките атмосферни условия, които маркираха надпреварата. Тя завърши с време 35:53.8 минути и постигна 20 победа в кариерата си и 4-та за този сезон, след като първите три бяха изковани в 1-ия кръг от Световната купа в Йостерзунд.

Германката Мириам Гьоснер завърши на второ място с 4 наказания заради грешки в стрелбата и изостана на 35.5 секунди от победителката. Младата представителка на немската школа се покачи за трети път на подиума в Поклюка, след като спечели преследването, а в индивидуалния старт завърши 2-ра.

Габриела Соукалова (Чехия) продължи прекрасното си представяне в Словения и приключи на 3-то място с 2 грешки и изоставане 1:02.1 минути от Тора Бергер. Чехкинята триумфира в спринта, а в преследването беше втора.

На 4-та и 5-та позиция се наредиха рускините Олга Зайцева и Екатерина Юрлова, които приключиха със съответно 3 и 2 грешки.

Една от фаворитките за спечелване на Световната купа Дария Домрачова (Беларус) тотално разочарова и повали само 11 от 20-те мишени, което ѝ отреди 21-во място в масовия старт.

В класирането за Световната купа водачка продължава да бъде Тора Бергер с 388 пункта пред Соукалова с 305. Мириам Гьоснер вече спечели достатъчно точки в актива си, за да се нареди на 3-та позиция с 286 - с 14 повече от Андреа Хенкел, която днес остана 11-та.

Водещи

Най-четени