Тренто загуби титлата в Италия 22.04 | 22:22

Възпитаниците на Радостин Стойчев допуснаха пълен обрат във финалния двубой с Мачерата

От Константин Симидчийски

Воденият от Радостин Стойчев тим на Итас Диатек Трентино (Тренто) отстъпи титлата си във волейболната Серия А1 на Италия, след като тази вечер трентинци допуснаха поражение с 2:3 (25:19, 25:12, 22:25, 18:25, 20:22) от новия шампион Лубе Банка Марке (Мачерата).

Тренто определено може да съжалява за допуснатата загуба, имайки предвид, че вече бившият шампион на Италия водеше с 2:0 гейма след две категорични части в своя полза. Последва обаче истински срив в играта на Матей Казийски и компания, което доведе до коронясването на Мачерата като нов волейболен крал на Апенините.

Така след като вече отстъпи трофея в Шампионската лига, отборът на Тренто се раздели и с още един важен приз, докато за Мачерата това е едва втора титла след спечелената през 2006 година.

Двубоят започна отлично за действащите шампиони, които набързо дръпнаха с 5:1 в своя полза. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:1 в полза на водения от Радостин Стойчев тим, преди обаче Мачерата да намали пасива си на три точки - първо за 14:11, а в после и за 16:13. При 21:16 обаче Тренто вече изглеждаше като победител в първия гейм, като шампионите не допуснаха грешка до края.

Втората част бе кошмарна за играчите на Мачерата, които завършиха гейма с унизителните 12 спечелени точки. Възпитаниците на Радо Стойчев бяха безкомпромисни в действията си, като геймът завърши бързо, а феновете на Тренто вече предвкусваха задаващ се триумф.

Събитията в Милано обаче далеч не се развиха така, като от третия гейм започна и последвалият пълен обрат в резултата. Състезателите на треньора Алберто Джулиани спечелиха следващите две части, което и доведе до решаващ пети сет, който трябваше да излъчи шампиона.

Играта в него вървеше точка за точка, като се стигна до 20:20. Игор Омръчен покачи на 21:20 в полза на Мачерата, а аут на Матей Казийски означаваше злато за Лубе Банка Марке. Преди това Тренто имаше три мачбола в своя полза, но момчетата на Радо Стойчев не се възползваха от нито един от тях.

Българската звезда на Тренто Матей Казийски бе най-резултатен за своя тим с актив от 15 точки, докато Цветан Соколов завърши с 5. Най-ефективен в срещата бе капитанът на Мачерата Игор Омръчен, който наниза 20 точки за новите шампиони и помогна на тима си да триумфира със златото.

Водещи