Треньорите на Испания и Ирландия показаха уважение един към друг 15.06 | 07:27

Висенте дел Боске не мисли за равен срещу Хърватия, Джовани Трапатони съжали за ранния гол

От Даниел Любомиров

Селекционерът на Испания Висенте дел Боске беше щастлив от добре свършената работа на възпитаниците му по време на двубоя срещу Ирландия, който "Ла Фурия" спечели убедително с 4:0.

Така еврошампионите оглавиха група С с 4 точки, колкото има и Хърватия, но имат далеч по-добра голова разлика от "шахматистите".

В по-ранния мач вчера страната от бивша Югославия измъкна хикс 1:1 срещу Италия, с което остави "адзурите" притиснати до стената - те имат само 2 точки, докато Ейре окончателно отпадна от сметките след втората си загуба.

"Много сме щастливи, защото задачата ни беше да спечелим мача и точно това направихме", коментира дел Боске след края на срещата. "Не беше лесно, защото Ирландия играе много компактно в защита. Най-важно за мен беше, че играехме с бързо придвижване от защита в нападение и владеехме топката.

Имахме 26 удара към вратата и това за мен е важна статистика. Впечатлен съм от играта във въздуха на централните ни бранители - оттам много комфортно организирахме своите атаки. Въпреки че опонентите ни опитваха да ни лишат от пространства, създадохме много опасни положения.

Владеехме топката повече от достатъчно и Фернандо Торес доказа, че може да се възползва от този факт. Имаме 23-ма футболисти и всички са способни да излязат на терена. Избирам Фернандо, като очаквам от него да направи точно това - да вкарва.

Бих искал да посоча играчите и привържениците на Ирландия като добър пример - всички се представиха на ниво. Няма защо да обяснявам, че равенство срещу Хърватия в последния мач изобщо не влиза в сметките ни - още преди днешния ден си казахме, че трябва да вземем две победи и да излезем от групата.

Точно такава е нагласата ни и сега, а в такъв турнир не можеш да си позволиш да свалиш гарда", завърши дел Боске.

Наставникът на Ирландия Джовани Трапатони изрази разочарованието си, че във втория си пореден мач на Евро 2012 отборът му допуска ранен гол във вратата си, който обърква напълно сметките, правени преди първия съдийски сигнал.

Срещу Хърватия преди 4 дни (1:3) островитяните позволиха на Марио Манджукич да отбележи още в 3-ата минута, а снощи Фернандо Торес се възползва от невнимание на бранителите и също откри резултата след по-малко от 180 секунди.

"Отново допускаме ранен гол, който напълно обезсмисли всичките ни планове преди началото на мача", коментира Трапатони. "Знаехме, че задачата ни е трудна, но желаехме да подсилим халфовата линия и да подкрепим нападателя Роби Кийн.

Ранният първи гол означаваше, че трябва да предоставим повече пространства на един изключително качествен и надарен отбор. Огромно разочарование са грешките, които направихме. Не виждаме такива неща на тренировки, но там няма и такова напрежение.

Испания демонстрира класата, която така или иначе знаехме, че притежава", продължи още Трапатони, който е най-възрастният селекционер на Евро 2012.

"Дойдохме с увереност на този турнир, но сега съм разочарован от ирландските играчи. Нашите фенове заслужиха голямо уважение. Те ни аплодираха и пееха песни дори когато губехме с изразителен резултат.

Изключително съм тъжен, че не ги зарадвахме. В последния мач срещу Италия трябва да се постараем да напуснем с високо вдигнати глави", завърши Трапатони.

Водещи

Най-четени