Триумф на Ред Бул в Гран При на Бразилия 08.11 | 08:44

Себастиян Фетел и Марк Уебър продължават битката за короната при пилотите

От Георги Тотев

Отборът на Ред Бул спечели своята първа световна титла при конструкторите във Формула 1. С двоен успех в Бразилия, австрийският екип си осигури достатъчно точки, за да спечели трофея състезание преди края на сезона.

Себастиян Фетел спечели своята четвърта победа за годината, съотборникът му Марк Уебър бе втори, а третото място остана за лидера в шампионата - Фернандо Алонсо от Ферари. Благодарение на своя успех Фетел запазва шансовете си за световната титла при пилотите. Същото се случва и с Уебър, който благодарение на второто си място успя да смъкне с 3т. аванса, който има Алонсо на върха.

Четвърти на "Интерлагос" вчера завърши световният шампион от 2008г. - Люис Хамилтън с МакЛарън, но неговите шансове за короната вече са само на книга.

Фетел направи силен старт и още в първия завой успя да изпревари младока Нико Хюлкенберг. Пилотът на Уилямс, който в събота изненада всички с първия пол-позишън в кариерата си, не успя да защити и второто място и бързо бе задминат и от Уебър. В последствие пред "Хълк" минаха още Алонсо, Хамилтън, Дженсън Бътън (МакЛарън) и двамата пилоти на Мерцедес - Нико Розберг и Михаел Шумахер.

Асът на Рено - Роберт Кубица и звездата на Заубер - Камуй Кобаяши допълниха челната десетка, извън която остана вторият пилот на Ферари - Фелипе Маса. Въпреки че се състезаваше пред собствена публика, бразилецът имаше проблеми при първото си влизане в бокса. Това наложи второ спиране при механиците, което в крайна сметка и лиши Маса от място в Топ 10.

В 50-ата обиколка на трасето се появи кола за сигурност, след като Витантонио Лиуци от Форс Индия катастрофира тежко на изхода на бокса. Появата на автомобила за сигурност скъси разликите между болидите в челото, но до промяна в крайното подреждане така и не се стигна.

След състезанието в Бразилия Алонсо има актив от 246т., следван от Уебър с 238т. Трети е Фетел с 231т., а девет по-малко от младият германец има Хамилтън(222).

Водещи

Най-четени