УЕФА планира по 10 мача наказание за прояви на расизъм 10.04 | 14:58

Някои стадиони могат да бъдат затваряни частично

От Краси Киров

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино очерта рамките на драконовските мерки, с които Европейската централа ще се опита да изхвърли расизма от футбола, по време на конференцията SoccerEx в Манчестър.

Италианецът разкри, че се предвижда минимум 10 мача наказание за играчи и официални лица, които са признати за виновни по подобни обвинения.

Инфантино обясни още, че при първи случай на проява на расизъм от трибуните, по време на футболна среща, санкцията няма да е само парична, както беше досега, а частично затваряне на стадиона за следващия мач.

При следващо такова провинение на феновете, клубът домакин ще бъде заплашен от "пълно затваряне на съоръжението и минимална глоба в размер на 50 000 евро."

Дебатите по проблема с проявите на расова дискриминация или омраза се задълбочиха още повече в началото на тази година, когато Кевин Принс Боатенг отказа да продължи участието си в проверката на Милан срещу аматьорския Про Патрия заради обидни скандирания от трибуните.

Обсъждането на ефективни мерки за борба с расизма беше и сред акцентите по време на заседанието на Изпълнителния комитет на УЕФА в София.

Водещи

Най-четени