УЕФА предлага нов турнир за националните отбори 26.03 | 16:35

Утре стартира конгреса на Европейската футболна централа в Астана

От iNews.bg

УЕФА ще предложи учредяването на нов турнир за национални отбори на конгреса си в Астана, който стартира утре. Той ще се нарича "Лига на нациите" и ще трябва да стартира от 2018 година. Освен това от Европейската централа ще иска по-сурови санкции за уредени мачове.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино обяви на брифинг днес, че речта на президента на централата Мишел Платини по време на откриването на конгреса ще бъде повратна точка за развитието на футбола.

Все още не са оповестени детайли какво ще представлява т.нар. Лига на нациите, но вероятно целта й ще бъде да замени контролните срещи и да се превърне в третия най-значим турнир за национални отбори след Световното първенство и Европейския шампионат.

Според запознати отборите в Лигата на нациите ще бъдат разделени в три или четири дивизии, като ще има изпадащи и влизащи в по-горна група. Турнирът ще завършва с Финална четворка, която ще включва два полуфинала и финал, които ще се играят на неутрален терен на нечетни години.

Джани Инфантино разкри единствено, че подробностите ще бъдат анонсирани на Конгреса утре.

По отношение на проблема с уредените мачове, италианецът заяви, че системата за наблюдение на мачове показва, че в 0,7 процента от 32 000 мача има нещо нередно, но не доказва, че са уредени. Той бе категоричен, че целта на УЕФА е да изкореним манипулираните мачове.

Водещи

Най-четени