УЕФА разкри за 2 мача с черно тото в евротурнирите 07.09 | 14:15

Единият от тях е между Алашкерт (Армения) и Арсенал (Тиват, Черна гора), спечелен от домакините с 6:1, които отиват по-нататък в турнира с общ резултат 7:2. Другият също е реванш от първия кръг между РФС Рига (Латвия) и Македония Гьорче Петров (Република Северна Македония)

От iNews.bg

Два мача от първия квалификационен кръг в турнира Лига на Конференциите бяха посочени от самата централа УЕФА за такива със съмнителен краен изход заради подозрителни модели на залагане, съобщи сайтът theathletic.com.

Единият от тях е между Алашкерт (Армения) и Арсенал (Тиват, Черна гора), спечелен от домакините с 6:1, които отиват по-нататък в турнира с общ резултат 7:2. Другият също е реванш от първия кръг между РФС Рига (Латвия) и Македония Гьорче Петров (Република Северна Македония), завършил 4:1 за латвийците, които печелят и първия двубой с 1:0. Няма яснота дали става дума за натрупване на суми за определен залог или пък за необичайно голямо движение на коефицент за събитие по време на мача или като краен резултат.

Подозрителните модели на залагане са повод за безпокойство, тъй като могат да са показателни за уреждане на мачове или манипулация, злоупотреба с вътрешна информация или други неправомерни действия, пише изданието. Подобно нарушение може да бъде извършено от цял отбор, от един или повече отделни играчи на един отбор, както и от съдиите на мача. За момента няма предположение, че всички участвали в мачовете са замесени, се казва още в материала.

"В съответствие с дългогодишната си практика УЕФА се въздържа да коментира разследвания или дори съществуването на такива потенциални проверки на предполагаемо уреждане на мачове, за да не се компрометират самите процеси на разследване", се казва в писмо-отговор на УЕФА. "По отношение на борбата срещу уреждане на мачове на национално ниво, УЕФА предоставя широк спектър от експертиза на своите национални асоциации и по-специално на своята мрежа от служители по почтеност, назначени във всяка национална асоциация".

Въпросните два мача се играха на 20-и юли. Въпросните победители Алашкерт (Армения) и РФС Рига (Латвия) отпаднаха още във втория кръг на турнира, така че не са се доближили кой знае колко до груповата фаза. Третият по сила турнир на УЕФА беше създаден през 2021-а година с идеята да се даде по-голям достъп до европейски мачове на тимове от скромни европейски държави.

"Нашият отбор винаги си поставя само най-високи стандарти на терена и извън терена. Принципите на почтеност са водещи в нашата философия. Доказваме се на терена според силите си", се казва в изявление на латвийския отбор РФС Рига, помолен да коментира намесата на името им в мач с манипулиран изход. Останалите три отбора, чиито имена се споменават в доклада, отказаха да излязат с официално становище.

Водещи

Най-четени