Уейн Рууни: Целта ни е да спечелим Евро 2012 29.02 | 13:15

Нападателят на Манчестър Юнайтед разкрива целите си през 2012, както на клубно, така и на национално ниво в интервю за FIFA.com

От Мариян Найденов

Уейн Рууни носи успехи на Манчестър Юнайтед през всеки сезон, откакто се присъедини към "червените дяволи" от Евертън преди осем години, а 2011 без съмнение бе най-добрата година за нападателя на "Олд Трафорд".

Головете му и партньорството с Хавиер Ернандес изведоха Юнайтед до рекордната 19-та титла в Премиършип и финал в Шампионската лига, загубен от Барселона. Рууни за малко не спечели и наградата "Пушкаш" на ФИФА за най-красив гол за невероятната му задна ножица срещу Манчестър Сити, като англичанинът отстъпи на Неймар, който получи повече гласове от феновете.

Въпреки че битката във Висшата лига е в своя разгар и изглежда, че борбата с Манчестър Сити ще продължи до края на сезона, Рууни трябва да мисли и за предстоящото Европейско първенство в Полша и Украйна през лятото.

За пореден път погледите на цялата нация са насочени към 26-годишния нападател, който е наказан за първите два мача в групите - срещу Франция и Швеция, но ще се завърне за последната среща в груповата фаза и елиминациите, ако Англия стигне до тях. Уейн Рууни разкрива целите си през 2012, както на клубно, така и на национално ниво в интервю за FIFA.com.

Сезонът за Манчестър Юнайтед преминава през върхове и спадове. Как го виждаш ти?

Отпадането от Шампионската лига очевидно беше голямо разочарование за нас, но все още сме в много добра позиция в Премиършип. Изоставаме само с няколко точки, а до края на сезона има още много мачове. Уверени сме, че можем да натиснем съперниците си и да бъдем по-постоянни в края на кампанията. Лично за мен, това е един от най-добрите ми сезони по отношение на отбелязването на голове. Досега съм вкарал 19 и се надявам до края на сезона те да станат много повече.

Как би обобщил 2011 за себе си?

Беше добра година, като спечелването на титлата във Висшата лига беше нейният връх. Това беше велик момент за всеки, свързан с Манчестър Юнайтед. Очевидно загубата във финала на Шампионската лига беше голямо разочарование, така че имахме върхове и спадове, но като цяло 2011 беше успешна година за клуба.

Какви цели си си поставил за 2012?

Искаме да защитим титлата си в Премиършип и да се представим добре в Лига Европа. Това са двата турнира, в които продължаваме да участваме и искаме да се справим добре, да стигнем далеч и по възможност да ги спечелим.

По какъв начин помага сър Алекс Фъргюсън, когато нещата не вървят както трябва?

Той е велик мениджър, с голям опит зад гърба си. Той знае на кои играчи може да говори и на кои да крещи, ако това се налага. Сър Алекс знае как биха реагирали футболистите и как да ги накара да дадат най-доброто от себе си. Мисля, че това е важно, особено в съвременния футбол. Разбирането му за играта, неговата отдаденост и желание очевидно са неща, които играчите вземат присърце. Лично за мен, сър Алекс е брилянтен. Той е велик водач на нашия отбор.

По отношение на националния отбор и предстоящото Евро 2012, какви уроци научихте от Мондиал 2010 в ЮАР, които ще помогнат на Англия в Полша и Украйна?

Като отбор смятам, че сега сме по-добри. Чувствам, че ще се представим много по-успешно, отколкото срещу Германия на Световното. Целта ни е да се опитаме да спечелим Европейското първенство. Мина много време, откакто Англия е триумфирана на такъв форум. Ние искаме да се опитаме да напишем история - това е главната ни цел.

УЕФА намали наказанието ти на два мача. Мислиш ли, че твоята свежест ще помогне на Англия в последния мач от групата, а след това и в елиминациите?

Надявам се, че ще се представим добре в първите два мача, които аз ще пропусна. След това се надявам мениджърът да ме пусне в игра и да имам шанса да помогна на отбора да печели мачовете си и да се представи добре в турнира. Това е целта ми. Мисля, че това трябва да бъде целта и пред целия отбор. От мениджъра зависи кои футболисти ще избере за Европейското.

Водещи