Уилямс потвърди Бруно Сена за следващия сезон 17.01 | 14:45

Бразилецът ще бъде съотборник на Пастор Малдонадо за сезон 2012, след като бе предпочетен пред останалите кандидати за мястото

От Константин Симидчийски

Бразилецът Бруно Сена бе избран за съотборник на Пастор Малдонадо в редиците на Уилямс за сезон 2012 във Формула 1, бе потвърдено днес от страна на британците.

Решението на Уилямс се очакваше от известно време насам, след като още в края на миналата кампания имаше ясни индикации, че ветеранът Рубенс Баричело няма да продължи с отбора.

Сред вариантите за нов съотборник на Пастор Малдонадо бе и заплашеният от затвор Адриан Сутил, но в крайна сметка шефовете на Уилямс предпочетоха подкрепяния от мощни спонсори бразилец.

През 2011 г. Сена бе ангажиран от Лотус (тогава носещ името Лотус Рено, б.а.) за период от 8 състезания, след преждевременното освобождаване на Ник Хайдфелд. Племенникът на Айртон Сена не криеше желанието си да остане в тима, но вместо това Лотус смени изцяло пилотската си двойка, подписвайки с Кими Райконен и Ромен Грожан.

"Чувствам се много привилегирован, че Уилямс ме посочиха за техен пилот", сподели щастливият бразилец. "Това е велик отбор, като се надявам, че ще му помогна да запише нова славна страница в своята история. Времето, което прекарах във фабриката на Уилямс ясно ми показа, че там работят страхотни хора. Уилямс има нужните ресурси, за да постигне по-големи неща през този сезон", добави Сена.

Собственикът на отбора сър Франк Уилямс от своя страна довери, че не може да има каквито и да е съмнения спрямо таланта на Бруно Сена.

"Бруно започна да се състезава на едва 20 години, но бързо доказа таланта си във F3 и GP2. Обстоятелствата за него във Формула 1 не бяха идеални до този момент, като не му дадоха шанс да доказва постоянно на какво е способен. За нас бе важно да прекараме колкото е възможно повече време с него, за да го разберем и оценим като пилот. Направихме го както на пистата, така и в симулатора. Бруно доказа, че е бърз, технически способен и преди всичко, умеещ да се учи. Нямаме търпение да видим в действие този талант в болид на Уилямс".

Водещи