Украинската федерация по фехтовка ще бойкотира турнирите, които включват спортисти от Русия 21.03 | 19:45

Решението бе взето на „извънредна среща“ на федерацията, стана ясно от нейно изявление

От iNews.bg

Украинската федерация по фехтовка обяви, че ще бойкотира турнирите, които включват спортисти от Русия и Беларус заради инвазията на Москва в Украйна и продължаващата война там. Решението бе взето на "извънредна среща" на федерацията, стана ясно от нейно изявление.

"Беше решено не само да участваме в дуели с руски или беларуски атлети в турнири на всякакво ниво, но и нашите спортисти, треньори и съдии да не участват в надпревари, в които има руски или беларуски състезатели", се казва в становището. Украинската федерация възнамерява още да оспорва "незаконното и срамно решение" на ФИЕ – Международната федерация по фехтовка, по-рано този месец да позволи на руски и беларуски фехтовачи да се завърнат към международната сцена.

ФИЕ няма финалното решение относно участие на Игрите в Париж догодина, тъй като то ще бъде "обект на вероятни препоръки или бъдещи решения на МОК". Решението на Украйна обаче ще повлияяе на шансовете на фехтовачите им да се класират за Олимпиадата, тъй като квалификациите ще се проведат от април до март 2024, когато руснаци и беларуси ще могат да участват.

Фехтовката стана първият олимпийски спорт, който отваря отново вратите си за руснаци и беларуси, една година след изключването им поради войната в Украйна. Миналата седмица, Германската федерация по фехтовка отмени планирано световно първенство по рапира за жени, за да "изпрати ясен сигнал", че не се чувства комфортно с решението на ФИЕ да смени забраната.

Украинският президент Володимир Зеленски бе категоричен, че е твърдо против евентуалното връщане на руски и беларуски спортисти, включително под неутрален флаг. МОК предложи "пътека" в края на януари за организиране на завръщане на спортисти под неутрален флаг, при положение че те "не са активно подкрепяли войната в Украйна". 

Водещи

Най-четени