ФИФА решава следващата седмица за квотите на Мондиал 2014 23.02 | 10:15

Всички континентали федерации искат повече техни членове да участват в Бразилия 2014

От Краси Киров

Световната футболна централа ФИФА ще вземе едно от най-важните си решения следващата седмица преди Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година. Ръководителите на световната централа ще се събират за да решат кой континент колко места ще има на Мондиал 2014.

Всички големци във ФИФА ще трябва да вземат това решение след двудневни разговори в Цюрих на 2 и 3 март. Континенталните федерации ще трябва да определят 31 от участниците на световните финали плюс домакина от Бразилия.

Всяка федерация обаче иска повече места за своите членове. В Южна Америка се надяват да получат едно място повече заради повереното домакинство на Бразилия.

Президентът на Азиатската футболна федерация Мохамед Бин Хаман заяви, че иска неговия регион да притежава 4 квоти и половина. Това означава четири държави да се класират директно на финалите, а петата да играе бараж. На Мондиала в ЮАР миналото лято представителите на Азия бяха – Австралия, Южна и Северна Корея и Япония. В същото време Бахрейн игра бараж за влизане с представителя на Океания – Нова Зеландия.

Президентът на КОНКАКАФ искат три директни квоти за Мондиала. Това е зоната от държави в Централна и Северна Америка плюс Карибите. На Мондиала в ЮАР миналата година участваха Мексико и САЩ, а Коста Рика игра бараж с тима на Уругвай.

По същата логика Южна Америка се надява да получи още едно място заради домакинството на Бразилия. По принцип от ЮА отиват четири отбора директно, а петия играе бараж с КОНКАКАФ.

Африка имаше шест отбора в ЮАР 2010, но това едва ли ще се случи в Бразилия 2014, заради домакинството на Южна Африка. Още повече, че само един от тези шест отбора успя да премине груповата фаза на турнира.

Европа имаше 13 отбора на Мондиал 2010, от които седем отпаднаха в групите. Три отбора от тях обаче стигнаха до полуфиналите в турнира, а финалът бе изцяло европейски.

През 2003 година ФИФА бе решила да сменя системата и да даде директно място на Океания. Това обаче не се случи и делегацията на Океания напусна демонстративно срещата на ФИФА тогава.

Водещи

Най-четени