ФИФА тества "Ястребово око" на двубоя Англия - Белгия 25.05 | 12:10

Независими експерти ще следят движението на топката, но съдиите в тази среща няма да имат възможност за получаване на съвети

От Краси Киров

Международната футболна асоциация (ФИФА) ще изпробва новата технология "Ястребово око" по време на контролната среща между Англия и Белгия следващия месец.

Независими експерти от Швейцарската национална лаборатория за наука и технология ще следят движението на топката, но съдиите в тази среща няма да имат възможност за получаване на съвети.

"Подобен тест, заедно с изпробваната в Дания технология GoalRef (б.пр.- чип в топката), може да убеди Бордът на ФИФА да въведе нови правила на специалното съвещание през месец юли.

Тестовете в Англия няма да повлияят на играта, защото съдиите няма да бъдат предупреждавани при неправилни отсъждания с евентуално преминаване на топката през голлинията", съобщиха от ФИФА.

Англичаните първи поискаха въвеждането на технология, която трябва да определя дали топката е преминала голлинията, или не, припомня БТА.

Проблемът възникна по време на световното първенство в Република Южна Африка, когато удар на Франк Лампард се отклони от напречната греда и топката падна във вратата на Германия, но съдиите не видяха това и играта продължи.

Технология "Ястребово око" вече бе демонстрирана пред официални лица от ФИФА.