ФИФА ще стартира тестове на новите технологии 28.04 | 17:10

През май месец ще има има „живи" тестове на технологията Ястребово око

От Краси Киров

Световната футболна централа (ФИФА) ще тества за първи път нова технология за следене на движението на топката по голлинията по подобие на тази, която се използва в тениса - hawk-eye.

Международния футболен борд (IFAB), който определя правилата на играта, в момента прави тестове на различни системи, които евентуално могат да се имплементират в играта.

Идеята е следващия месец да има "живи" тестове на технологията Ястребово око (hawk eye). Това ще се случи на двубоите от юношеската надпревара за купата "Хампшир" в Англия.

Единствено тези, които тестват техниката ще имат достъп до повторенията. Съдиите няма да гледат все още повторенията, което ознава, че няма да има значение какво показват кадрите.

В момента се разработват две технологии за следене на голлинията - "Hawk Eye" и "GoalREf". Първата технология ни е позната от тениса на корт, където всички линии се следят от няколко камери и на повторение показват точно къде е паднала топката. Другата система "GoalRef" използва малък и лек чип в топката, който показва дали тя е преминала голлинията.

Едно е сигурно - футболът навлиза в ерата на технологиите и това ще бъде обявено съвсем скоро. Очаква се Международния футболен борд, който е по известен като Бордът по правилата на играта, да даде зелена светлина на разработките на технолигии на специална среща на 2 юли.

Интересното е че този борд е съставен от няколко организации - ФИФА, Футболните асоциации на Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия. ФИФА има четири гласа, а всяка британска държава има по един глас. За да се стигне до решение трябват да поне 3/4 от гласовете или 6 гласа. Т.е. за да се променят правилата във футбола трябва поне ФИФА и две британски асоциации да гласуват за такова решение.

Както знаем англичаните са едни от най-големите инициатори на въвеждането на технологии след Световното в ЮАР, когато техния тим бе ощетен точно по този начин. Наскоро пък отново в Англия между Тотнъм и Челси съдията скандализира, след като изобщо не става ясно дали топката преминава голлинията.

Също така ФИФА постепенно също прегръща идеята за технологии на голлинията, след като бе противник в началото. След Световтното в ЮАР и критиките, световната централа започна да омеква под натиска на английската асоциация и медиите.

Водещи

Най-четени