Федерациите с по-голям ангажимент към училищата 11.11 | 15:15

Иван Ценов апелира за по-голяма ангажираност от страна на федерациите

От Краси Киров

Заместник-министрите на физическото възпитание и спорта Иван Ценов и доц. Лазар Каменов се срещнаха с представители на българските спортни федерации, които имат състезатели, обучаващи се в спортните училища. Целта е обсъждане на стъпките за оптимизиране на учебно-тренировъчния процес и спортната подготовка.

Пет бяха основните акценти, на които ръководството на МФВС обърна внимание – разработването на учебни програми по спортна подготовка за съответен спорт; разработване на тестове за оценка и прием на ученици, които се утвърждават от министъра на физическото възпитание и спорта; осъществяване на индивидуална форма на обучение за перспективни млади спортисти; формиране на олимпийски звена, които ще бъдат резерв за високо спортно майсторство и сключване на тристранни договори между спортен клуб, българска федерация и спортно училище.

Мария Стефанова, директор на дирекция "Физическо възпитание и спорт на учащите”, информира, че миналия месец е проведено съвещание с директорите на спортните училища, на което са обсъдени проблемите за прием на ученици. Тя обърна внимание, че тази година 29 федерации имат ученици в училищата, но е обезпокояващо, че 1/3 от държавния план- прием не е реализиран.

Иван Ценов апелира за по-голяма ангажираност от страна на федерациите.

"Концепцията и идеята, която имаме, е българските федерации да вземат по-активно участие, защото вие сте хората, които знаете в кой регион вашият спорт е най-добре развит. Спортните училища трябва да бъдат в услуга на националния спорт, а не на спортните клубове. В тези училища трябва да се учат елитни състезатели. МФВС не може да контролира 30 вида спорт в училищата, федерацията е тази, която трябва да наблюдава развитието на своя спорт”, каза Ценов.

Той подчерта, че държавата ще финансира перспективните ученици. Към настоящия момент в спортните училища се обучават 6700 спортисти, но малка част от тях ще станат добри състезатели.

Доц. Лазар Каменов съобщи, че в програма "Олимпийска подготовка-2012” ще бъде поставено изискване, федерациите, кандидатстващи с проекти, да представят разработени единни програми за развитие на съответния спорт на всички нива в системата.

"Спортните училища са част от системата. Политиката на федерациите е да подготви състезатели във всички възрасти и да създаде условия за прием в училищата, посочи заместник-министър Каменов. - Нужна е селекция, а не принудителен прием. Целта е не да се работи на парче, защото неправилната тренировка ще изхвърли децата от системата. ”

Той допълни, че е създаден олимпийски резерв от перспективни състезатели по 16 вида спорт, които се готвят за олимпиадата през 2016 година.

Водещи