Федерацията ни по шах ще обжалва в Лозана изгонването й от ECU 11.09 | 17:55

БФШ определи като политическа поръчка санкцията на Европейския шахматен съюз

От iNews.bg

Българската федерация по шахмат (БФШ) ще обжалва решението на Генералната асамблея на Европейския шахматен съюз (ECU) за временно замразяване на членството ни в организацията. Това посочва на сайта си Федерацията, като заявява, че "това е политическа поръчка".

Припомняме, че вчера в Баку, където се провежда шахматната Олимпиада, Асамблеята на ECU очаквано изключи временно от редиците си Българската федерация по шахмат. Решението бе взето с 37 гласа "за", 11 "против" и двама "въздържали се".

Ето и отговорът на БФШ, цитирано от БГНЕС:

"Вчера в Баку (Азербайджан), генералната Асамблея на Европейски шахматен съюз (ECU) взе решение временно да замрази членството на Българска федерация по шахмат (БФШ) в ECU. Тъй като това решение е чисто политическо и няма никаква легална база, когато бъдат получени мотивите му, БФШ ще го обжалва в законния 21-дневен срок в Спортноарбитражния съд в Лозана (Швейцария). Решението остава временно, докато съдът не се произнесе и не го потвърди окончателно. Правата на всички български шахматисти и шахматистки остават защитени и те ще могат да участват както досега във всички Европейски първенства", посочва шахматната ни федерация.

Водещи

Най-четени