Федерер в несвяст след епичния финал с Ноле: Май беше по-добре да падна с 0:3 сета 15.07 | 16:14

Роджър изпусна 2 мачбола и признава, че не може да повярва какво му се е случило

От iNews.bg

Роджър Федерер допусна една от най-тежките си загуби в емоционално отношение, след като беше победен от Новак Джокович в един от най-великите мачове в историята - финалът на Уимбълдън през 2019-та година.

Швейцарецът пропусна два мачбола в петия сет и в крайна сметка, след три от три загубени тайбрека, включително първият в историята такъв при 12:12 в петия сет, напуска "Ол Инглънд Клъб" без трофея.

"Да, може би всичко зависеше от един удар, предполагам", коментира Маестрото след третата си загуба от Джокович на финал на Уимбълдън - и безспорно най-драматичната.

"Опитваш се да извадиш позитивите, опитваш се да го приемеш добре, предполагам, да си кажеш, че мачът не е свършил, не изоставаш с пробив", коментира Федерер емоциите си относно пропуснатите шампионски точки, когато водеше с 40:15 при свой сервис.

"Ако можех да избирам преди мача дали да бъде 9:9 в петия сет, това щеше да е ужасно. Но просто се опитваш да погледнеш нещата от по-добрата страна. Но да, определено беше тежко да пропусна тези шансове", призна швейцарецът.

"Не знам дали да загубя 0:3 щеше да е по-добре от това. В края на краищата, донякъде това няма значение. Може и да се чувстваш по-разочарован, ядосан и тъжен. Не знам как се чувствам в момента. Просто чувствам, че пропуснах невероятна възможност. Не мога да повярвам", откровен бе Федерер.

Носителят на 20 титли от Големия шлем е наясно, че времето не е на негова страна, ако иска да спечели още от най-големите отличия. И приема, че има двама играчи, които може и да подобрят рекорда му.

"Е, вижте, това беше голям въпрос, предполагам, когато си близо до рекорда. Две титли назад, след това шанс за изравняване, за подобряване. Това беше голяма работа. Но след това е различно. Черпя мотивация от други неща. Не толкова от възможността да удържа рекорда, защото аз вече го подобрих. Ако някой друг го стори - страхотно за тях. Не можеш да защитиш всичко така или иначе", анализира Федерер.

"Не съм станал тенисист заради това. Наистина не съм. Става въпрос за това да опиташ да спечелиш Уимбълдън, да постигнеш добри серии, да играеш пред такива невероятни фенове на Централния корт срещу играчи като Новак. Заради това играя", добави той.

Неизбежни след епичния двубой с Джокович бяха паралелите с митичния финал срещу Надал през 2008-ма, също загубен с 3:2 сета. 

"Подобно на финала през 2008-ма, може би ще се връщам назад и ще си казвам - не беше толкова зле. Засега боли, и така би трябвало, както боли всяка загуба на Уимбълдън. Но това е въпрос на психически подход. Аз съм показал добри способности да продължавам напред, защото не искам да бъда депресиран заради един всъщност прекрасен двубой", обобщи Маестрото.

Водещи

Най-четени