Федерер с нова победа в Австралия, Джокович и Родик също продължават 21.01 | 08:04

Шампионът прегази белгиец по пътя към рекордната 57-ма победа в Мелбърн

От iNews.bg

Роджър Федерер постигна нова победа на Australian Open и се класира за осминафиналната фаза на тазгодишното издание на турнира. Швейцарецът победи с 3:0 сета (6-3, 6-3, 6-1) Ксавие Малис от Белгия, като това бе осми пореден успех за него над този опонент.

Освен радостта от класирането за следващия етап, Федерер вероятно ще остане доволен и от поредния рекорд, който успя да подобри днес. Победата над Малис бе общо 57-ма в кариера на швейцареца в Мелбърн, като до днес той делеше първото място със Стефан Едберг.

Четирикратният носител на трофея от Откритото първенство на Австралия започна стремглаво днешния двубой и не допусна да изгуби концентрация до самия му край. Федерер победе набързо с 4-0 гейма в първата част, а докрая на сета не срещна проблеми да го затвори със 6-3, въпреки множеството опити да атрактивна игра, които му костваха дори един пробив.

Вторият сет започна по-добре за Малис, който успя да поведе с 3-1 гейма. Швейцарецът обаче успя бързо да намери своя ритъм и спечели всички геймове до края на частта, за да поведе с 2:0 сета.

В третата част Роджър Федерер бе абсолютен господар на корта и правеше каквото си пожелае със своя противник, като на няколко пъти открито забавляваше привържениците по трибуните с ефективни отигравания. 16-кратният носител на титли от Големия Шлем продължи серията си от втория гейм и поведе с 5-0 гейма, когато най-после белгиецът успя да спечели едно от своите подавания. Силите му стигнаха само за толкова, тъй като ръката на Федерер не трепна в следващия гейм, затваряйки третия сет с 6-1, с което и двубоя.

В следващия кръг швейцарецът ще срещне Томи Робредо (Испания), който надигра Сергей Стаховски от Украйна с 3:1 сета (5-7, 6-2, 6-4, 6-2).

Световният №3 Новак Джокович (Сърбия) също се класира за осминафиналите на Australian Open. Сърбинът прекара едва 40 минути на корта срещу своя сънародник Виктор Троицки, след което Троицки се оказа заради контузия при 0-1 сета. В спор за място на четвъртфиналите Джокович ще се изправи срещу №14 в схемата Николас Алмагро (Испания), който надигра с 6-4, 7-6 (8), 6-3 №17 Иван Любичич (Хърватия).

Напред в Мелбърн продължава и бившият номер 1 в света Анди Родик. Американецът изнесе мач в типично свой стил срещу холандеца Робин Хаасе, побеждавайки го с 2-6, 7-6 (2), 6-2 и 6-2. Родик заби 32 аса в своя полза, а Хаасе получи травма в глезена още във втория гейм на мача, което не му позволи да покаже пълния си потенциал срещу американеца. В следващата представителят на САЩ ще се изправи срещу Станислас Вавринка, отстранил във втория кръг Григор Димитров или Гаел Монфис от Франция.

Поставеният под номер 6 в основната схема Томаш Бердих от Чехия пък надигра с 6-2, 7-6 (3) 6-2 №28 Ришар Гаске от Франция. На осминафиналите чехът ще играе с победителя от двубоя между японеца Кей Нишикори и Фернандо Вердаско (Испания).

При жените за осминафиналната фаза се класира световната №1 Каролин Вожняцки, след като постигна победа с 6-4, 6-3 над Доминика Цибулкова от Словакия. 20-годишната датчанка от полски произход, която оглави ранглистата при дамите без да има титла от Големия шлем, все още няма загубен сет от началото на турнира. На осминафиналите тя ще срещне латвийката Анастасия Севастова, надиграла с 6-1, 6-3 Весна Манасиева от Русия.

Напред продължава и шампионката на "Ролан Гарос" Франческа Скиавоне (Италия). Поставената под номер 6 в схемата италианка се наложи с 6-0, 7-6 (2) над румънката Моника Никулеску, която във втория кръг елиминира единствената българска представителка при дамите Цветана Пиронкова.

Бившата номер 1 в света Жустин Енен отпадна от надпреварата след загуба с 4-6, 6-7 (8) в третия кръг от Светлана Кузнецова от Русия. Поставената под номер 11 Енен, която е шампионка през 2004 година в Мелбърн, а през 2006 и 2010 достигна до финала, не успя да се противопостави на мощната рускиня и закономерно напусна турнира. В следващия кръг Кузнецова ще играе срещу Франческа Скиавоне (Италия) в сблъсък между последните две шампионки на "Ролан Гарос".

Водещи

Най-четени