Фелпс с трети златен медал в последното си индивидуално състезание 03.08 | 22:17

Американецът завоюва 21-и медал от Олимпийски игри и 5-и в Лондон

От Иво Вецев

Майкъл Фелпс - това име няма да бъде забравено никога, а днешният финал на 100 метра бътърфлай го доказа за пореден, но може би и за последен път в индивидуална дисциплина.

Куршума от Балтимор грабна трети златен медал, след като в изключително интересни 100 метра той направи феноменални последни 30 и изпревари Чад Льо Клос - южноамериканецът, който го лиши от четвърто злато преди няколко дни на 200 метра бътърфлай. Американецът закова хронометъра на 51.22 секунди.

Така, Фелпс закръгли сметката си от медали от Олимпийски игри на 21 - 17 златни, 2 сребърни и 2 бронзови. Освен това, въпреки че не е във върховата си форма, той отново е най-успешният плувец в басейна на Олимпиадата - 3 златни и 2 сребърни медала.

Фелпс направи много слаб старт, като изостана в самото начало на дисциплината. При обръщането след първите 50 метра той дори не беше в тройката. Изненадващо на първа позиция беше сръбският доминатор на 100 и 200 метра бътърфлай Милорад Чавич, който стартира много силно, а зад него бяха Дайблер и Чернияк.

Във вторите 50 метра обаче Фелпс доказа (може би за последно), че е най-уникалният талант и плувец в историята на плуването. Изоставайки значително от лидерите той се втурна в атака след подводната част, а 7-8 метра преди финала вече беше излезнал на първо място. Той успя да задържи позицията си и с феноменално плуване взе третото си злато от Олимпиадата в Лондон.

Втората позиция пък остана за двама състезатели - Льо Клос и Курутишкин. Двамата записаха идентични времена - 51.44 секунди, а по правило двамата ще получат сребърни медали, а бронзов няма да бъде даден.

Лидерът през по-голямата част от надпреварата - Милорад Чавич, остана на четвърта позиция, след като силите му не стигнаха за медал.

Водещи

Най-четени