Феновете на Балканите са готови за война 12.02 | 16:11

Баскетболните страсти в Гърция и Сърбия взеха връх тoзи уикенд

От Краси Киров

През този уикенд баскетболните страсти на Балканите толкова се нажежиха, че почти достигнаха точката на кипене, а напрежението ескалира по време на две от големите дербита на региона – тези между Цървена Звезда - Партизан в Сърбия, и Панатинайкос - Олимпиакос в Гърция.

Изглежда по време на зимната пауза на футболните шампионати зажаднелите за зрелище феновете намериха начин да се освободят от насъбралите се емоции и изригнаха в баскетболната зала.

Безредиците избухнаха първо в Гърция по време на финала за купата на страната между кръвните съперници Панатинайкос и Олимпиакос.

Въпреки крутите мерки, които полицията бе взела, ексцесиите не можеха да бъдат предотвратени. Напрежението бе провокирано от сдърпване между играчите на терена и това бе достатъчен повод за ултрасите на Олимпиакос да ударят с камък гарда на противниковия отбор Майк Брамос.

Ответната реакция не закъсня и се наложи полицията да използва гранати със сълзотворен газ, за да усмири тълпата, а двубоя се доигра пред празни трибуни.

Часове по-късно същите сцени се разиграха и в сръбския град Крагуевац във финала за купа "Радивой Корач" между сръбските грандове Цървена Звезда и Партизан. Там баскетбол имаше само 26 минути, след което двете агитки си спретнаха меле, провокирано от фен на Звезда, който премина целия терен за да запали знаме на противника.

Видеo с изцепките на Олимпиакос - Панатинайкос както и на Партизан - Цървена звезда може да видите про колегите от Sporta.bg

Водещи

Най-четени