Ферари иска три болида в отборите от Формула 1 15.11 | 20:08

Предложението на Скудерията за увеличаване на пилотите от отборите ще бъде допълнително разгледано

От Даниел Любомиров

Предложението на Ферари за добавянето на трети болид към отборите от Формула 1 не е отхвърлено напълно и ще бъде обект на допълнително обсъждане.

Първоначално председателят на ФОТА и отборен директор на МакЛарън Мартин Уитмарш съвсем разкритикува идеята и обяви, че за спорта е по-добре да има по-малки тимове с две коли, отколкото големите да се състезават с по трима пилоти помежду си.

След последното дискутиране на темата по време на срещата в Женева обаче става ясно, че не всички членове на Асоциацията на отборите смятат като британския ръководител на Люис Хамилтън и Дженсън Бътън.

Все пак, изказванията на всички отговорни лица във Формула 1 по въпроса продължават да бъдат доста резервирани и предпазливи, въпреки че си личи заинтересоваността на някои от тях. Именно тези отзиви предполагат, че предложението ще бъде изучено от всички ъгли, преди да бъде отхвърлено или прието.

"Не мисля, че трябва да изключим шанса да има по три болида в отбор, но не трябва по никакъв начин да смущаваме работата на по-малките конструктори, като също така не предизвикаме смут и в бюджета им", каза отборният директор на Мерцедес Рос Браун.

"Моето лично мнение е, че колкото повече различни отбори има, толкова по-добре", допълни той.

Главният ръководител на Ферари Стефано Доменикали пък посочи, че е много важно да се осъзнаят позитивите и негативите на подобен ход, като е "задължително да се обсъди темата с всички заинтересувани, всички конструктори и отбори във Формула 1".

Именно Скудерията първа отвори въпроса за трети болид преди сезон 2009, но тогава ставаше въпрос само за италианския отбор, и то по повод евентуалното тогава завръщане на Михаел Шумахер. Бърни Екълстоун още преди две години не беше възхитен от идеята и дори не допусна да излезе на дневен ред.

"Всички ще се радваме да привлечем хора като Валентино Роси или Себастиен Льоб или някой друг в болид от Формула 1", заяви пък Мартин Уитмарш. "Мисля си, обаче, че в ДНК-то на този спорт е заложено изобилието от отбори и ние постоянно имаме нови, по-малки конкуренти. Напълно осъзнавам колко е трудно да се направи бюджет за участие във Формула 1."

"Ще бъде пагубно за спорта, ако следващия сезон МакЛарън, Ред Бул, Ферари и Мерцедес имат по трима пилоти", завърши Уитмарш.

"Всичко, което мога да кажа, е, че докато имаме пари в банката, винаги ще участваме във Формула 1", заяви собственикът на Уилямс Франк Уилямс. "Не мога да говоря от името на колегите си, защото всеки е свободен да има собствено мнение. Според мен, обаче, има отбори, които не се справят по начина, който биха искали."

Водещи

Най-четени