Фернандо Алонсо потегля първи на "Хокенхайм" 21.07 | 16:26

Испанецът бе най-бърз в днешния дъжд над Германия, завоювайки втори пореден пол позишън за сезона

От iNews.bg

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо спечели втори пореден пол позишън през този сезон, след като днес двукратният световен шампион се адаптира най-добре към тежките условия на "Хокенхайм" преди утрешното Гран при на Германия.

Испанецът остави зад себе си Себастиян Фетел и Марк Уебър, докато четвърти в дъжда се нареди Михаел Шумахер. Нико Хюлкенберг ознаменува страхотния за Форс Индия ден с пето най-добро време, докато Топ 10 бе допълнен от Пастор Малдонадо, Дженсън Бътън, Люис Хамилтън, Пол ди Реста и Кими Райконен. Фелипе Маса и Нико Розберг не успяха да намерят място сред първите десет.

Не точно така обаче ще изглежда стартовата решетка на "Хокенхайм" утре, имайки предвид, че завършилият трети Марк Уебър бе наказан с пет места поради смяна на скоростната кутия. Това от своя страна ще предостави възможност на ветерана Михаел Шумахер да тръгне от трета позиция. Същото наказание отнесе и Нико Розберг, който зае кошмарната за него 17-а позиция, имайки предвид, че германецът ще трябва да отстъпи и с още пет места назад.

Люис Хамилтън демонстрира завидна скорост със своя МакЛарън в Q1, което и му позволи да се изтегли от пистата осем минути преди края на сесията. Над всички в нея обаче бе Кими Райконен, който успя да запише време под 1.16 минути, разчитайки на медиум гумите.

В края на Q1 Михаел Шумахер бе близо до това, да се превърне в първата голяма жертва за деня, но опитният пилот на Мерцедес успя да се добере до спасителното 17-о място. Това от своя страна означаваше край за Жан-Ерик Верн, който се присъедини към останалите шестима, приключили с участието си в квалификацията - Хейки Ковалайнен, Витали Петров, Чарлс Пик, Тимо Глок, Педро де ла Роса и Нараин Картикеян.

По време на Q2 пилотите вече трябваше да се съобразяват и с дъжда над "Хокенхайм", чиято поява не бе дотам неочаквана. Постепенно условията на пистата започнаха да стават все по-лоши и по-лоши, което и оставяше пилотите, разположени между 11 и 17-а позиция, с все по-малки шансове да се доберат до третата финална сесия.

Най-бърз в Q2 бе Люис Хамилтън, докато Михаел Шумахер и Себастиян Фетел дадоха втори и трето най-добро време. Тежките условия в Германия се оказаха фатални за Даниел Рикардо, Серхио Перес, Камуи Кобаяши, Фелипе Маса, Ромен Грожан, Бруно Сена и Нико Розберг, които не съумя да се доберат до третата сесия. Любопитното бе, че Форс Индия успя да класира и двата си болида за участие в Q3.

Битката за пол позишън в Q3 се оказа жестока, като пилотите бяха принудени да покажат най-доброто от себе си, имайки предвид условията на трасето. Дженсън Бътън, Себастиян Фетел и Люис Хамилтън си разменяха лидерската палка, преди заявка за пол да даде и Марк Уебър. Скоро след това обаче великолепна обиколка записа и Фернандо Алонсо, който също закова най-добро време на пистата.

Постижението на Алонсо се оказа недостижимо за конкурентите му, като по този начин испанецът завоюва своя втори пол позишън за сезон 2012 във Формула 1. Алонсо стартира първи и в последното състезание на "Силвърстоун", но там бе изпреварен от Марк Уебър за крайния успех.

Водещи

Най-четени