Фетел оцеля след щурма на Лотус в Германия 09.07 | 10:53

Германецът този път извади късмет за разлика от "Силвърстоун"

От Даниел Любомиров

Себастиан Фетел спечели първата си победа в Гран при на Германия в кариерата и също така развали прокобата на месец юли, в който досега не беше излизал победител във Формула 1.

Успехът на "Нюрбургринг" дойде изключително напрегнато, като до последния завой неговият бъдещ съотборник в Ред Бул Кими Райконен се опитваше да му открадне успеха. Вероятно, ако състезанието се провеждаше в 62, а не 60 обиколки, Айсмен щеше да опита поне веднъж да направи успешна офанзивна маневра.

На пръв поглед победата на Фетел стана възможна единствено заради разсеяността на Жул Бианки. Пилотът на Маруся трябваше бързо да напусне запалилия се болид и да го остави на тревата до пистата. Колата обаче се спусна надолу по наклона неуправляемо и пресече пистата, с което изправи косите на рейс директора Чарли Уайтинг.

Това предизвика появата на колата за сигурност в 34-тата обиколка, а оттам основният конкурент на Фетел - Ромен Грожан - бе принуден да направи промени в стратегията си, която иначе щеше да го изведе до първа позиция.

Французинът трябваше да спре в бокса, докато колата за сигурност бе на пистата, с което прекрати стинта си с медиум гумите на само 10 обиколки. Преди да направи въпросния питстоп, той имаше с 6 обиколки по-свежи гуми от Фетел, като спокойно можеше да изкара състезанието с две спирания - същото важи и за Кими Райконен.

Инцидентът с болида на Маруся обаче накара Грожан да спира в бокса "на пожар", а след това може би най-доброто му състезание в кариерата беше ограничено до стремеж към качване на подиума.

Да, той можеше да притесни Фетел повече след рестартирането, но тук трябва да се отчете великолепната работа на германеца, който за пореден път успя да извлече максимума от обстоятелствата.

Повече за успеха на Себастиан Фетел в Германия четете в рубриката "Кариран флаг" в Sporta.bg

Водещи

Най-четени