Фетел се надява на победа в домашното Гран при 18.07 | 08:49

Световният шампион във Формула 1 смята, че "Нюрбургринг" е една от модерните писти, където трябва да си много вниматален

От Краси Киров

Световният шампион Себастиян Фетел сподели, че за него няма нищо по-важно от победа в Гран при на Германия, която се явява домашно състезание за редица пилоти във Формула 1.

Немският талант от Ред Бул не се нуждае особено от успеха, защото вече финишира първи в цели шест кръга от сезона, а в останалите три грабна втората позиция и простите сметки показват, че от 225 възможни точки през 2011-та година Фетел е загубил едва 21. Лидерската му позиция в шампионата засега не подлежи на съмение и сериозна конкуренция, защото досега никой друг пилот не може да се утвърди като основен претендент за титлата.

Причините са много - Люис Хамилтън и Дженсън Бътън често биват проваляни от скоя екип в МакЛарън и се случва усилията им да отиват напразно, заради елементарни грешки в бокса или при изготвянето на стратегията.

Фернандо Алонсо и Ферари изглеждат изключително силни в момента, но възходът на "черните кончета" дойде твърде късно през сезона и все още не може да се каже, че Фетел има причина да се притеснява от присъствието на испанеца на подиума. Марк Уебър пък няма да бъде оставен от отборния директор Крисчън Хорнър да застраши по някакъв начин водачеството на съотборника си, затова Фетел може да се чувства доста комфортно в Германия.

"Една от целите, които всеки пилот си поставя на началото на сезона, е да спечели своето домашно Гран при", обясни Фетел. "Естествено, винаги се раздаваш на 100%, но в собствената си страна си още по-мотивиран, просто защото се чувстваш у дома си."

Тази година Гран при на Германия се връща на Нюрбургринг, където за последно се проведе състезание през 2009.

"Това е една от модерните писти във Формула 1. Особено ми харесва правата след завоя Форд до дългия завой на 180 градуса. Най-доброто място за изпреварване е преди NGK шикана, където има комбинация от ляв и десен завой и дори при ударени спирачки можеш да спечелиш позиция на пистата."

"Трябва да се стараеш да не се качиш на бордюрите на това място обаче, защото може да станеш обект на контраатака", заключи Фетел.

Световният шампион може да се похвали със седем полпозишъна този сезон, но със сигурност си спомня миналогодишната оспорвана битка с Фернандо Алонсо за първата позиция в квалификациите. Тогава немският пилот на Ред Бул стана водач с аванс от едва две хилядни.

Алонсо обаче финишира на първа позиция в самото Гран при, макар Ферари да стана причина за един от най-големите скандали във Формула 1 миналия сезон. В 48-ата обиколка от общо 67-те рунда на пистата Хокенхайм рейс инженерът на лидера в състезанието Фелипе Маса Ром Смедли отправи следното съобщение към бразилеца по радиото: "Така... Значи, Фернандо е по-бърз от теб. Можеш ли да потвърдиш, че си разбрал съобщението?"

Маса моментално се отзова на отборната заповед и пусна пред себе си Алонсо, който триумфира с победата. Малко след като бе "изпреварил" съотборника си, Фернандо сподели по своето радио: "Момчета, това е смешно." Роб Смедли пък явно не бе доволен от действието си и отново се включи в слушалките на Маса: "Добре, момчето ми, сега се движи с него. Извинявай."

На Силвърстоун миналата седмица Уебър и Фетел отново имаха поводи да се гледат накриво, както беше и миналата година. Може би и Гран при на Германия за втора поредна година ще даде повод на феновете да наблюдават отборна война между пилоти. Не се знае единствено кой ще бъде инициаторът. Засега МакЛарън бяха пасивни...

Най-четени