Фетел спечели полпозишън за Гран при на Канада 09.06 | 21:24

Световният шампион даде заявка за втора победа в кампанията

От Даниел Любомиров

Двукратният световен шампион Себастиян Фетел ще стартира от полпозишън в утрешното Гран при на Канада, след като днес бе най-бърз в квалификациите на пистата "Жил Вилньов".

Германският пилот на Ред Бул бе недостижим дори в първата и втората фаза на квалификациите, където по принцип фаворитите не извличат максимума от болидите си. В третата част, когато бе най-важна концентрацията, Фетел отново отвя конкуренцията си и напомни за хегемонията през миналата кампания.

Въпреки разликите в болида на Ред Бул в Монреал и преди две седмици в Монако, "червените бикове" отново бяха най-бързи по трасето. Фетел записа 1:13. 784 и завърши на първа позиция, а втори се нареди Люис Хамилтън с .303 хилядни пасив.

На трета позиция ще стартира Фернандо Алонсо, който се оказа 0.367 по-бавен от лидера на решетката за утре. Марк Уебър успя да запише четвърто време, като бе с половин секунда по-неефективен от съотборника си в Ред Бул.

5-ти се класира Нико Розберг, следван от Фелипе Маса, Ромен Грожан и изненадата в третата фаза на квалификациите – Пол ди Реста. 9-ти ще започне Михаел Шумахер, а десетката допълва Дженсън Бътън, който имаше проблеми с болида си в третата квалификация.

Малко изненадващо световният шампион от 2007-ма година Кими Райконен не се класира за последната фаза на квалификациите и ще започне от 12-то място утре на пистата "Жил Вилньов". 11-ти е Камуй Кобаяши, а съотборникът му в Заубер Серхио Перес остана 15-ти.

13-ти е Нико Хюлкенберг, 14-ти Даниел Рикардо с Торо Росо, а 16-ти и 17-ти са пилотите на Уилямс Бруно Сена и Пастор Малдонадо.

Аутсайдерите Кейтъръм, Марусия и Испания Рейсинг очаквано не се класираха за втората част на квалификациите и ще стартират от задните позиции. Компания им прави Жан-Ерик Верн от Торо Росо, който ще тръгне 20-ти на решетката.

Водещи

Най-четени