Франция и Англия не се победиха в голямото дерби на група "D" 11.06 | 21:18

Джолеон Лескът и Самир Насри вкараха головете за равенството 1:1

От Божидар Азманов

Франция и Англия завършиха нараво 1:1 в един от най-очакваните двубой в първата фаза на финалите на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

На препълнения "Донбас Арена" двата тима дадоха старт на група "D" с двубой, който може би не оправда големите очаквания на феновете. Франция бе по-активният отбор на терена и създаде повече голови ситуации в търсене на успеха, но въпреки това равенството изглеждаше справедливо.

Макар че първото опасно положение дойде пред вратата на "петлите" напред в резултата излязоха англичаните. В 30-та минута Стивън Джерард центрира от пряк свободен удар, а Джолеон Лескът засече топката с глава и взриви трибуните.

Футболистите на Лоран Блан обаче не забавиха своя отговор и само 9 минути по-късно Самир Насри изравни със силен удар извън наказателното поле.

През втората част съставът на Франция бе по-активен и търсеше повече победата, докато равенството като че ли задоволяваше играчите на Рой Ходжсън и те успяха да стигнат до него.

Така двата тима поделиха точките и ще чакат по-късно тази вечер изходът на срещата между домакина Украйна и Швеция, за да разберат класирането си след първия кръг от надпреварата в група А.

Преди срещата французите се намираха в страхотна форма и цели 21 мача под ръководството на Лоран Блан нямаха поражение, или от края на Мондиал 2010 в ЮАР. Последната победа на голям форум за тима обаче бе на полуфинала на първенството на планетата през 2006 година в Германия, когато надви Португалия с 1:0.

Срещу Англия селекционерът на "петлите" избра на вратата да застане стражът на Лион Уго Лорис и пред него в защита Матийо Дебюши, Патрис Евра, Адил Рами и Филип Мексес. В средата на терена действаха Йоан Кабай, Флоран Малуда и Алу Диара, а голове се очакваха от Франк Рибери, Самир Насри и нападателят на Реал Мадрид Карим Бензема.

Англия пък никога не бе стартирала с победа на Европейско първенство. Рой Ходжсън имаше много проблеми с контузени играчи преди старта на Евро 2012, а Уейн Рууни е наказан за първите две срещи на "трите лъва".

Така шотландският специалист избра на вратата да започне Джо Харт, в центъра на защитата да си партнират Джон Тери и Джолеон Лескът, а като крайни бранители да играят Ашли Коул и Глен Джоснън.

Капитанът Стивън Джерард и Скот Паркър започнаха в средата на терена, по крилата бяха разположени Джеймс Милнър и младият Алекс Окслейд-Чембърлейн. На върха на атаката действаше Дани Уелбек, а зад него - Ашли Йънг.

Двубоят стартира с по-добра игра на Англия, но постепенно и футболистите на Лоран Блан започнаха да влизат в ритъма на мача и овладяха инициативата. До първото чисто положение в мача се обаче стигна пред вратата на "петлите".

То дойде в 15-та минута, след като Ашли Йънг отправи страхотно извеждащо подаване към Джеймс Милнър, той преодоля Уго Лорис, но скъси ъгъла си и не можа да намери опразнената врата.

Само минута по-късно и Йоан Кабай отправи далечен удар, който максимално затрудни стражът на англичаните Джо Харт, но той успя да закове кълбото в ръцете си.

Като цяло Франция владееше повече топката, изглеждаше стабилно на терена и в 28-та минута рикошет в Лескът след центриране Дебюши можеше да изненада вратаря на "трите лъва", но той бе на мястото си.

Само 2 минути по-късно Англия излезе напред в резултата. Островитяните получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от дясно по своята атака. Капитанът Стивън Джерард центрира и над всички се извиси Джолеон Лескът, който с глава простреля Уго Лорис за 1:0.

Отговорът на "петлите" не закъсня. Първо в 34-та минута Алу Диара стреля опасно с глава след центриране на Франк Рибери, но Харт се намеси с вещина, а само 5 минути по-късно резултатът бе изравнен.

Футболистите на Лоран Блан направиха хубава атака, разиграха топката пред вратата на съперника, Рибери намери Самир Насри на няколко метра пред наказателното поле на Англия, който с кинжалния си удар не остави шансове на своя съотборник в Манчестър Сити, защитаващ вратата на англичаните.

Това попадение укрили французите и те започнаха да гледат по-сериозно към вратата на Англия. Минута преди края на първата част Бензема нахлу в наказателното поле и опита да стреля от малък ъгъл, но Харт изби в корнер.

Второто полувреме започна без промени в двата състава, а Франция бе по-добрият отбор на терена, но Насри не успя да се възползва от една грешка на Джеймс Милнър в защита и да изведе своите напред в резултата.

През втората част темпото на игра като цяло спадна, французите бяха по-дейни, но до сто процентови ситуации и пред двете врати не се стигаше.

В 64-та минута "петлите" направиха още една добра атака и след двойно подаване между Насри и Бензема последният стреля силно от дистанция, но стражът на англичаните отново бе на мястото си.

В 75-та минута и Рибери пробва удар от малък ъгъл, но не сполучи, а 10 минути преди последния съдийски сигнал Йоан Кабай можеше да изненада неприятно Джо Харт, след като намери отклонилата се от главата на Филип Мексес топка при един ъглов удар, но Дани Уелбек се намеси и спаси тима си от сигурен гол.

Французите продължиха да атакуват до края на срещата и в 85-та минута опасен удар на Бензема с глава бе избит от Стивън Джерард, а в края на продължението негов шут от 30-тина метра бе спасен от Харт.

Англия можеше да накаже "петлите" две минути преди края, когато Уелбек бе изпреварен в последния момент от футболист в син екип след центриране по земя в наказателното поле на Милнър.

Водещи