Франция отстъпи на Швеция и вече се готви за мач с Испания 19.06 | 23:41

"Петлите" загубиха битката за първото място в група D, отстъпвайки с 0:2 на "тре крунур"

От Константин Симидчийски

Отборът на Франция завърши на второ място в крайното класиране на група D на Евро 2012, след като тази вечер "петлите" допуснаха първо поражение в турнира, отстъпвайки с 0:2 на Швеция.

За скандинавците пък това бе първи успех след допуснатите две загуби до момента, но "тре крунур" отпада от форума. Златан Ибрахимович и Себастиян Ларсон се разписаха за победителите, а поражението за Франция означава, че отборът на Лоран Блан ще играе срещу европейския и световен шампион Испания на ¼-финалите.

Карим Бензема очаквано оглави френската атака тази вечер, докато Франк Рибери и Хатем Бен Арфа трябваше да помагат на тарана, разчитайки на комбинацията от бързина и техника. Дуото Диара - М'Вила състави гръбнака на халфовата линия, а Самир Насри отново трябваше да внася креативност в играта на "петлите".

Отборът на Швеция вече нямаше за какво да играе, освен за собствената си чест. Златан Ибрахимович отново изведе "тре крунур" с капитанската лента, докато Маркус Розенберг остана на пейката за сметка на Ола Тойвонен.

Първите 45 минути на ст. "Олимпийски" не предложиха голям брой шансове за откриване на резултата, като на почивката резултатът бе 0:0, което устройваше французите. Още в 4' обаче "петлите" за малко не бяха изненади в самото начало, след като Тойвонен получи шанс да реализира с глава след центриране на Мартин Олсон.

Франция отговори пет минути по-късно, когато вече и Андреас Исаксон трябваше да се намесва, парирайки изстрел на Франк Рибери. Малко по-късно отново Тойвонен бе изпуснат, но нападателят не успя да отбележи.

Далеч по-интересно в Киев стана през вторите 45 минути, като зрителите почакаха само девет минути, преди да падне и първото попадение в двубоя. В 54' Швеция в трети пореден мач на Евро 2012 отбеляза първа във вратата на съперника, като за "тре крунур" се разписа капитанът Златан Ибрахимович. Таранът на Милан наниза зашеметяващо воле зад безпомощния Уго Лорис, което и отдалечи "петлите" от първото място в група D.

Допуснатият гол видимо разколеба Франция, като съвсем скоро скандинавците стигнаха до още две изгодни положения за удвояване на резултата. В 57' Лорис се намеси отлично след изстрел на Вилхемсон, а минута по-късно отново стражът не позволи на Мелберг да вкара.

В 59' Лоран Блан извърши първа смяна в своя стартов състав, а Хатем Бен Арфа отстъпи мястото си на Флоран Малуда. Минутки по-късно Самир Насри се опита да повтори упражнението от мача с Англия, но този път халфът на Манчестър Сити мина близо до очертанията на вратата.

Малко след това късметът си опита и М'Вила, като в случая Андреас Исаксон се справи умело и не допусна изравнително попадение.

Така постепенно се стигна до заключителните минути на сблъсъка, а Франция направи непростим пропуск пред шведската врата. В 84' резервата Флоран Малуда центрира от корнер, а а появилият се минута по-рано Оливие Жиру учудващо не съумя да отбележи, стреляйки с глава от много близка дистанция.

"Петлите" бяха наказани за пропуска си в добавеното време на мача, когато резултатът в Киев бе удвоен в полза на Швеция. "Тре крунур" отново се разписа, този път чрез Себастиян Ларсон, който затвърди първата и последна победа на скандинавците на тазгодишния европейски форум.

Водещи

Най-четени