Франческо Тоти вече е сред петте най-резултатни футболисти в Италия 02.05 | 11:14

Капитанът на Рома вече има 206 гола с екипа на Рома

От iNews.bg

Легендарният №10 на италианския гранд Рома Франческо Тоти за пореден път затвърди своя изключителен статут и място във вечната история на футбола в Италия. Вчера в двубой от 35-ия кръг на Серия А Тоти отбеляза два гола във вратата на Бари, с което общият брой не неговите попадения с екипа на "вълците" скочи до 206.

По този начин "Принца на Рим" изпревари с един гол легендата Роберто Баджо и се нареди сред петте най-резултатни футболисти в цялата история на италианския футбол.

Така един от най-обичаните футболисти на Апенините вече се цели в място сред първите трима най-добри реализатори, като от третата позиция го делят едва десет гола.

С равен брой от по 216 попадения на трета и четвърта позиция са съответно Джузепе Меаца и Жозе Алтафини. Меаца е считан за най-добрият италиански футболист на всички времена. Защитава цветовете на Интер цели 13 години в периода между 1927-а и 1940-а година, където прави най-сериозно име и се превръща в първия италианец, придобил световна слава. Жозе Алтафини пък е бразилски нападател, играл за Милан, Наполи и Ювентус между 1958-а и 1976-а.

Като постижима цел за Франческо Тоти пък се явява и втората позиция на вечните голмайстори, заемана от Гунар Нордал. Феноменалният шведски футболист играе професионален футбол една десет години в периода между 1948-а и 1958-а. С екипа на Милан той бележи 210 гола за седем години, а малко след това добавя още 15 попадения и за Рома.

Водач във вечната ранглиста със своите наглед недостижими 274 гола е Силвио Пиола – легенда на Лацио, вкарвал и с екипите на Новара, Ювентус, Торино и Про Верчели – един от най-успешните италиански футболни клубове от началото на века, спечелил седем титли на страната. Именно там, през далечната 1929-а година, започва и знаменитата кариера на Виола, преди той да премине в Лацио и да бележи с фланелката на "орлите" в продължение на девет години.

34-годишният Франческо Тоти има достатъчно време да се опита да догони както Меаца и Алтафини, така и Нордал. До края на настоящата кампания в Серия А остават само три кръга, но със своите 14 реализирани гола през сезона, капитанът на Рома със сигурност има силите да подобри още рекорди в следващите няколко години.

Водещи