Футболът през 2012-та: Обзор на Испания 24.12 | 10:42

2012 бе година на полюсите в испанския футбол

От Константин Симидчийски

2012-та със сигурност оставя следа като една изключително наситена със спортни събития година, която ни предложи не само Олимпийски игри, но и Европейско първенство по футбол.

 

Полша и Украйна станаха арена на Шампионата на Стария континент и пътешествието из стадионите в тези страни завинаги ще се помни, особено заради драматичните сблъсъци по терените.

 

Освен, че Барселона и Реал Мадрид предоставиха ядрото на еврошампионите Испания, двата колоса се вкопчиха в люта битка за титлата в Примера дивисион. Въпреки че определенията за Барселона като "най-добър отбор в света" се превърнаха в клише, "кралския клуб" триумфира в Ла Лига.

 

Ще ви припомним всичко, което има смисъл да бъде запазено в паметта не само от случилото се в шампионата на Испания, но и на всички големи първенства в Европа и (разбира се) България.

 

В тези страни 2012-та наистина донесе няколко незабравими момента - на Острова видяхме най-драматичния завършек на борба за титлата, като Манчестър Сити стигна до нея с изумителен обрат и драма в последните секунди.

 

В Италия Ювентус се завърна на трона след дългогодишно прекъсване за сметка на Милан и Интер. Лудогорец пък записа исторически дубъл на домашната сцена и развали двуполюсния модел в А група.

 

Шампионската лига също ще остане в историята като една от най-забележителните битки във футбола, особено полуфиналът между Барселона и Челси.

 

Предлагаме ви в 6 части всичко най-интересно и най-важно от футболната 2012-та година!

Няма да е пресилено ако се каже, че 2012 бе година на полюсите в испанския футбол. И най-вече по отношение на вечното съперничество между двата мастодонта в Примера Дивисион - Реал Мадрид и Барселона.

През пролетта "кралския клуб" триумфира с титлата в Примера Дивисион и сложи край на тригодишната хегемония на Барселона, а наесен нещо сякаш се обърка жестоко. Машината на Жозе Моуриньо започна да скърца сериозно, а Барселона на Тито Виланова - вече навлизаща в ерата "след Гуардиола" - оглави уверено таблицата.

Стигна се дотам, че през месец декември вече се заговори как битката за титлата е приключила, а "белите" са готови да се предадат окончателно. Което сякаш и не звучеше дотам пресилено, поглеждайки към временното класиране. А то показваше 13 точки преднина на Барселона пред Реал Мадрид и 9 пред Атлетико Мадрид (до изиграването на 17-ия кръг, б.а.).

Сега обаче няма да анализираме из детайли случилото се, а вместо това ще припомним събитията, които според Sporta.bg белязаха изминаващата 2012 година за испанския футбол.

Прочетете коментара тук.

Водещи

Най-четени