Холандия вкара "само" три на Бразилия и влезе в топ 3 12.07 | 22:33

Световното първенство 2014 завърши като бедствие за домакините

От Даниел Любомиров

Бразилия приключи Световното първенство 2014 с две последователни поражения и ще трябва да се задоволи с 4-ата позиция в крайното класиране, след като отстъпи с 0:3 на Холандия в битката за бронзовите медали на стадион "Насионал" в столицата Бразилия.

Видео, снимки и подробности от мача вижте в Sporta.bg

Робин ван Перси откри резултата още във втората минута от дузпа, която бе отсъдена за нарушение на бразилския капитан Тиаго Силва срещу Ариен Робен. Контактът между двамата започна извън наказателното поле, а бранителят бе последен в защита, което провокира въпроси защо реферът от Джамел Хаймуди не изгони Силва.

В 17-ата минута Дейли Блинд се възползва от огромното празно пространство в наказателното поле на домакините и от подарената му от Давид Луис топка, за да разстреля Жулио Сезар за втори път – 0:2. В 91-ата минута нова грешка при позиционирането в наказателното поле на бразилците позволи на Джорджинио Вайналдум без проблеми от три метра да реализира за 3:0 след пас на Дарил Янмаат.

Бразилия се опита да играе с хъс и устремено атакуваше противниковата пеналтерия, без да успява да намери пространства между защитниците на съперника. В крайна сметка дори стихийният натиск след почивката не доведе до положителен обрат в резултата за "селесао".

Така Луис Фелипе Сколари оставя две неприятни и срамни "постижения" за националния отбор след домашния Мондиал 2014 – унизителното 1:7 от Германия на полуфиналите и инкасираните 14 гола, което е антирекорд в историята на тима и е най-много от всички участници на шампионата, като за първи път домакинът завършва турнира с най-слабата защита.

Холандия пък може с гордост да се сеща за последния мач под ръководството на Луис ван Гаал, който се оказа юбилеен 50-ти на световни футболни финали – само Мексико има повече изиграни срещи, без да е спечелил титлата.

За първи път в историята си обаче "лалетата" не допускат нито една загуба в кампания на шампионат на планетата, както и за първи път печелят бронзовите медали – те имат четвърто място през 1998-ма година и второ през 1974-та, през 1978-ма и през 2010-та.

Бразилия завършва 4-та за втори път след 1974-та, като иначе има 5 титли (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), два загубени финала през 1950-та и 1998-ма, както и два бронзови медала през 1938-ма и 1978-ма.

Водещи