Хомосексуални фенове искат отделни трибуни на Европейското 23.02 | 18:30

Не искаме да ставаме жертви на насилие по време на Евро 2012

От iNews.bg

През 2012-а година предстои провеждането 14-ото издание на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна. Настоящият европейски шампион Испания ще търси защита на трофея си, а турнира със сигурност ще бъде запомнен с още редица интересни обстоятелства и събития.

Именно едно от тях дойде от група полски футболни привърженици. Не става дума за какви да е привърженици обаче, а за такива с различна сексуална ориентация. Хомосексуални поляци, които смятат да присъстват на мачовете от надпреварата, се обърнаха към ръководството на Европейската футболна централа с искане, което по всяка вероятност е прецедент за футболните форуми от каквото и да е ниво.

Хомосексуалните поискаха за тях да бъдат отделени специални трибуни, които да ги предпазват от евентуални актове на насилие. Името на първият гей-фенклуб на полския национален тим носи името "Трибуна на Дъгата 2012". На изявление на официалния сайт на организацията се казва, че членовете на този специфичен фенклуб се страхуват от агресия от страна на останалите привърженици и искат да получат гаранции за своята сигурност по време на мачовете в Полша и Украйна догодина.

"По време на пътуванията за мачове на нашите любими отбори, за съжаление много често ставаме жертви на неприятности, подигравки и агресия към нас отстрана на "истинските" фенове. Мечтаем за възможността да наблюдаваме мачовете от Европейското първенство на спокойствие. Не можем да си представим, че в нашата държава ще се проведе форум от подобен ранг и ние няма да можем да бъдем на стадионите", твърдят от организацията.

Мачовете в Полша често стават арена на доста хулигански прояви, а хомосексуалност все още остава тема табу, най-вече заради дългият период прекаран в комунизъм – идеология, известна с крайна негативното си отношение към хората с различна сексуална ориентация.

Не всички хомосексуални привърженици обаче се присъединиха към апела на въпросната организация. Според някои от тях подобно разделение би било унижение към самите тях. Лидерът на специалната анти-хомофовска организация и защитник на правата на гейовете в Полша Грегори Цнершки коментира, че много малко от хората с нетрадиционна сексуалност ще пожелаят да стоят на подобна трибуна.

"Разбирам техните мотиви и какво се опитват да направят. Тяхното послание обаче по-скоро ще бъде разбрано погрешно. Честно казано не вярвам, че много хора ще имат смелостта да седнат на подобни специално отредени за хомосексуалните места", коментира той пред Associated Press.

Водещи

Най-четени