Хосеп Гуардиола пред мач №200 начело на Барселона 31.10 | 13:30

Младият тактик записа зашеметителни три години начело на родния си клуб, донасяйки цели 12 трофея във витрината на каталунците

От iNews.bg

Специален ден очаква наставникът на Барселона Хосеп Гуардиола, когато утре вечер "лос кулес" гостуват на чешкия Виктория Пилзен в четвърти мач от груповата фаза на Шампионската лига.

40-годишният тактик ще запише своя мач №200 начело на клуба, откакто донякъде изненадващо, Жоан Лапорта и неговият екип му гласуваха доверие през лятото на 2008. Тогава почти без никакъв опит в професията, Гуардиола трябваше да замени освободения Франк Рийкард и да върне славните дни на "Камп Ноу", след записани два поредни сезона без спечелен трофей.

Постигнатите от Гуардиола резултати изненадаха всички, а може би и до някаква степен самия него. Още в първия си сезон Пеп изведе Барса до исторически за клуба и испанския футбол требъл, което бе последвано от още 9 трофея в следващите два сезона. Гуардиола се превърна в първият треньор в историята на Барселона, изкачил клуба на два пъти на европейския връх, като донесе във витрината на "блаугранас" и единствената титла, все още изплъзваща се на тима - тази от световния клубен шампионат.

"Не мога да ви обещая трофеи, но съм сигурен, че хората ще се гордеят с нас", това бяха едни от първите думи на Гуардиола, отправени към феновете на Барса през лятото на 2008. Е, трофеи все пак последваха, като броят им става все по-впечатляващ с всяка следваща година. Фразата "затегнете коланите си, защото пътуването ще ви хареса" пък ще остане завинаги знаково в митологията на каталунския гранд.

Двете победи над Манчестър Юнайтед в Шампионската лига, триумфите с 6:2 и 5:0 над Реал Мадрид, жадуваната с години радост срещу Естудуантес във финалния сблъсък на Световното клубно първенство, докарала до сълзи младия специалист, десетките голови спектакли на "Камп Ноу" и хилядите усмивки, подарени на милионите "барселонисти" по света, дванадесетте титли - трудно е да вкараш в някаква скала или рамка постиженията, които Хосеп Гуардиола постигна за толкова кратко време начело на своя роден клуб.

Феновете на европейския шампион надали вече си представят, че може да има друг човек, освен Пеп, който да стои край страничната линия на "Камп Ноу" и да предвожда своя безумно талантлив състав. Бъдещето на Гуардиола е обект на спекулации през всяка една година до този момент, като основна причина за това е личната политика, която треньорът спазва спрямо продължителността на своите контракти с клуба. Гуардиола винаги преподписва за един сезон, с което по негови думи, си гарантира свободата сам да взима решения относно бъдещето си. Президентът Сандро Росел никога не е криел желанието си да обвърже наставника със солиден договор за четири или пет сезона, но по всичко изглежда, че поне засега Пеп няма да се откаже от принципите си.

Както и може да се очаква, почитатели на работата на Пеп не липсват. Името му от доста време насам се свързва с миланския гранд Интер, който от своя страна най-вероятно отново ще търси нов човек за поста през лятото. В италианските медии дори се заговори за "джентълменска договорка" между Пеп и собственика на "нерадзурите" Масимо Морати, която би трябвало да изпрати тактика на "Сан Сиро", когато работата му в Барселона приключи. Клубове като Челси и Манчестър Юнайтед също са били свързвани с Гуардиола, но поне на този етап изглежда, че Андре Вилаш-Боаш и сър Алекс Фъргюсън ще продължат с работата си там. Естествено, освен ако сезонът на първия не завърши като абсолютен провал, което да принуди Роман Абрамович да вземе бързо решение. Колкото до сър Алекс, там нещата са ясни - той ще слезе от поста тогава, когато сам реши да го направи.

Бъдещето обаче за момента е без значение, защото настоящето все още принадлежи на Барселона. Утре каталунците най-вероятно ще направят своята последна крачка към ⅛-финалите на Шампионската лига, а след това Барса и Милан ще решат и първото място в групата. Едно е сигурно - с Хосеп Гуардиола начело, феновете на "блаугранас" имат всички основания да се надяват, че защитата на трофея в най-силния клубен турнир на континента е нещо възможно. Все още безпрецедентно, но възможно.

Водещи

Най-четени