Христо Стоичков и Стефан Капралов са на двудневно посещение в Буркина Фасо 15.03 | 16:54

Българската футболна легенда зарадва млади таланти и засади дърво

От iNews.bg

Христо Стоичков и президентът на Българската професионална лига /БПФЛ/ Стефан Капралов са на двудневно посещение /14-15 март 2011 г./ в Буркина Фасо като участници в кампанията "Професионалният футбол срещу глада", предаде БТА.

В делегацията са президентът на Европейската професионална футболна лига /EPFL/ и английската Висша лига сър Дейвид Ричардс и изпълнителният директор на EPFL Емануел Маседо де Медейрос. От тази година партньор на кампанията на EPFL и Организацията за прехрана и земеделие на ООН /FAO/ е и ръководената от българския еврокомисар Кристалина Георгиева хуманитарна дирекция на Европейската комисия /ECHO/.

В първия ден от посещението в столицата Уагадугу делегацията беше приета от министъра на земеделието на Буркина Фасо - Лоран Седого, който не скри своето вълнение от вниманието на футболната общественост към проблемите в страната. Делегацията посети един от хуманитарните проекти на ФАО в покрайнините на Уагадугу, засегнати от наводненията през 2009 година.

Христо Стоичков се включи лично в засаждането с лопата в ръка и остана изумен от облагородената зона, създадена изкуствено и спасила живота на хората. В ранния следобед децата от футболна училище КАДАС имаха огромния шанс да видят истинска световна звезда. Стоичков участва в заниманията лично, а след това се включи и във футболен двубой. Отборът на българина спечели срещу противника, воден от шефа на EPFL Емануел Маседо де Медейрос. Българската футболна икона раздаде фланелки и свои снимки с автографи на малките таланти.

Официалната пресконференция в хотел Азалай продължи почти два часа при огромен интерес. Веднага след това министърът на земеделието на африканската държава Лоран Седого даде коктейл в чест на високите гости.

През втория ден президентът на БПФЛ Стефан Капралов и Стоичков ще пътуват на 140 км от столицата до района на Косука, засегнат от засушаването през 2010 година. Българската делегация ще бъде приета и от министъра на спорта на Буркина Фасо. Кратък филм и презентация за посещението на Стоичков ще бъдат представени на престижния международен футболен форум Soccerex, който ще се проведе в Манчестър в края на март. По-късно през пролетта резултатите от проекта ще бъдат обобщени в Европейския парламент в Брюксел.

В момента ФАО работи по 27 проекта в Африка, Азия, Европа, Средния Изток и Латинска Америка с финансиране от ЕСНО и общ бюджет 37 милиона евро. За Буркина Фасо Генаралната дирекция Хуманитарна помощ на Европейската комисия /ECHO/, която е подчинена на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, е отделила 1,8 милиона евро.

В северната провинция на Буркина Фасо Сахел, ударена първо от засушаване, а след това от поройни дъждове, помощта достигна до 80 хиляди души. Кампанията "Професионалният футбол против глада" има за цел да повиши вниманието на световната общественост към проблемите на 925 милиона гладуващи по света и да вдъхне самоувереност на хората, засегнати от бедствия.

Най-четени