Христо Стоичков сред 100-те най-велики на Мондиал 30.05 | 10:18

Камата определено заслужава това признание

От iNews

Най-голямата футболна легенда на България Христо Стоичков попадна в класацията на 100-те най-велики играчи в историята на световните първенства по футбол.

Българинът се нарежда на 56-то място в света от всички футболисти играли на световно. Класацията е дело на английското издание "Гардиън", които използват 40 специалисти. Шестима от тях са футболни легенди (поне според тях)

Това са Джон Барнс (бивш английски национал), Лотар Матеус (рекордьор по мачове на световни първенства), Зико (легенда на Бразилия), Сънди Олисех (легенда на Нигерия), Иту Кане (вратаря на ЮАР) и Кели Смит (жена участвала на два мондиала).

Бройката се допълва от футболни журналисти от Англия и света. Критериите са малко неясни, но е образувана точкова система, която класира футболисти за различни постижения.

На първо място съвсем естествено е Краля Пеле, който остава единствения футболист спечелил три световни титли. Неговият вечен съперник Диего Марадона остава на второ място. Кайзер Франц Бекенбауер заема третата позиция. Той участва на три световни първенства и извежда своя отбор до титлата през 1974г. Четвъртото място остава за голмайстора на всички времена - Роналдо.

За петото място е френския магьосник Зинедин Зидан, който вкара два гола във финала през 1998 година, но последният момент от кариерата му бе във финала през 2006 срещу Италия и случката с Марко Матераци. Шестото място е заето за Йохан Кройф, който до тук е единствения без световна титла. Холандското крило играе само на Мондиал 1974, но е най-добрия на първенството.

Бившият капитан на Германия и треньор на България Лотар Матеус остава седми. Топ 10 допълват Герд Мюлер,  Гаринча, Мишел Платини. Вижте видео с най-добрите изпълнения на Камата и световното му признание в Sporta.bg.

Водещи

Най-четени