ЦСКА застава пред мечтата на Стяуа за домашен финал в Лига Европа 16.08 | 13:45

Сайтът на УЕФА публикува днес интересен материал за съперника на ЦСКА в Лига Европа - Стяуа Букурещ

От Краси Киров

Официалният сайт на УЕФА публикува днес материал, посветен на надеждите на единствения румънски отбор, който е триумфирал в Шампионската лига - Стяуа, чийто опонент в плейофите за Лига Европа е ЦСКА.

"Беше 1986-та година, когато Стяуа Букурещ стана първия и досега единствения румънски клуб, който е спечелил голям европейски турнир, след като шокира Барселона в Севиля и стана европейски шампион. 25 години по-късно пет отбора от румънския елит ще се включат в последния квалификационен кръг на турнира Лига Европа в четвъртък, като ще се надяват да стартират кампания, която ще ги отведе до финала на домашна почва догодина. Финалите в Лига Европа догодина ще бъде в Румъния на новия национален стадион

Стяуа е един от тях, след като в тима пристигнаха нови лица - бразилският нападател Леандро Тату и братята Костеа Флорин и Михай. Отборът обаче загуби собствения си стадион за турнира, защото той не отговаря на изискванията на УЕФА. Докато се очаква завършването на ремонтите по националния стадион, който ще бъде арена на финала следващия май, Стяуа ще приеме съперника си в плейофите ЦСКА София в Клуж-Напока - място на 400 км, което е по-близо до българската столица, отколкото до Букурещ."

Статията продължава анализа на възможностите на останалите представители на северната ни съседка - Газ Метан, Динамо Букурещ и Васлуй, но от материала личи, че всички надежди на феновете в Румъния са свързани с Рапид Б.

На стадиона в Клуж-Напока в четвъртък от 20:30 часа Стяуа ще посрещне ЦСКА в напрегнат мач за класиране в групите. Двата тима вече са се срещали на два пъти в евротурнирите, като за съжаление на българските фенове оспорваните двубои завършват с крайни успехи на румънците.

През 1997-ма година в квалификациите за влизане в Шампионската в първия мач в Букурещ Анатоли Нанков изиграва най-добрия си мач с екипа на "армейците" и вкарва два гола за крайното 3:3, като 20 минути преди края българите водят с 3:1. В реванша обаче резултатът е 2:0 в полза на Стяуа и ЦСКА е елиминиран.

През 2004-та година в квалификациите за Купата на УЕФА "червените" постигат приемливо поражение като гости в първата среща с 2:1, но в ответния двубой Велизар Димитров изпусна дузпа в началото на срещата. Гостите от Букурещ повеждат с 2:0 и въпреки че ЦСКА успява да изравни, отпада от турнира с общ резултат 3:4.

Най-четени