ЦСКА и Литекс с победи в А група 28.08 | 20:35

"Червените" се разправиха с Монтана с 5:0 като гости, докато шампионите надделяха с 2:0 над Славия в "Овча Купел"

От Краси Киров

ЦСКА без много нерви и усилия се саморазправи с Монтана с 5:0 като гост в среща от неделната програма на 4-ия кръг на Виктория Футболно първенство. По този начин възпитаниците на Милен Радуканов продължават да делят първото място в класирането заедно с Черно море, който също има 12 точки до момента.

"Червените" спечелиха двубоя още в 120-ата секунда след подновяването на играта - Янис Зику наниза две попадения в 46-ата и 47-ата минута, а Мишел Платини стана автор на третия гол в 54-ата, с което по безапелационен начин гостите от София наложиха волята си над по-непретенционзния тим. В 65-ата минута пък домакините останаха с десетима души на терена, заради втория жълт картон на капитана Даниел Гаджев. В резултат на това Тодор Янчев с красив пробив към наказателното поле реализира четвъртото попадение за своя тим. В последната трета минута от добавеното време Платини се разписа за втори път в срещата, с което оформи крайното 5:0.

През първата част играта на "червените" не бе особено впечатляваща, но въпреки това ситуации през вратата на Христо Иванов не липсваха, като веднъж невероятният му рефлекс избави Монтана от получаване на попадение, а и гредата се притече на помощ на домакините. Любопитен бе ходът на Милен Радуканов, който гласува доверие в отбрана на едно от новите попълнения в състава - Крачунов, а в атака вместо наказания Спас Делев се подвизаваше Александър Живец.

В 12-ата минута Нелсън направи пробив отдясно и центрира за Зику, чийто удар отблизо бе отклонен и топката рикошира в главата на Платини, преди да се насочи към голлинията. Вратарят на домакините обаче демонстрира гъвкавост и успя да отбие кълбото, за да му попречи да се оплете в мрежата му.

В средата на първата част "армейците" можеха да поведат от пряк свободен удар на границата на пеналтерията, но Зику не успя да прехвърли стената. В 35-ата минута Борис Галчев пробва да счупи страничната греда с шут от 20 метра, което бе последното положение пред вратата на Христо Иванов.

След почивката на гостите от София им бяха необходими само десетина минути, за да прекратят спора около разпределението на точките - в 47-ата минута Иван Бандаловски с прекрасно центриране по десния фланг сложи топката на главата на Зику, който, оставен непокрит пред малкия пенал, не сбърка и откри резултата - 0:1. Само 120 секунди по-късно отново румънският нападател бе в прегръдките на съотборнциите си, след като Мишел Платини му свали кълбото с гърди и Зику проби през разцепената защита на Монтана, за да простреля без проблем Иванов - 0:2.

В 54-ата минута Живец направи хубав рейд отляво и съумя да подаде отлично за останалия без опека Платини, за когото от десетина метра не бе проблем по земя да прати топката в мрежата за трети път.

Освен всички проблеми, които се струпаха върху играчите на Монтана, в 65-ата минута те останаха с човек по-малко на терена, след като капитанът Даниел Гаджев получи втори жълт картон за безсмислено груб фаул срещу Галчев.

В 71-ата минута Станислав Костов бе изведен сам срещи Христо Иванов, но диагоналният му изстрел мина на сантиметри до дясната греда. В следващата атака вече изскочилият зад защитата на домакините Тодор Янчев преодоля хладнокръвно голкипъра на Монтана, за да реализира 4-ия гол в мача.

В добавеното време на двубоя резервата на Иван Бандаловски - Мартин Дечев, направи добър пробив по фланга и центрира по земя за Платини, за когото отблизо не бе проблем да оформи крайния резултат 5:0.

Шампионът Литекс се поздрави със заслужен успех над Славия с 2:0 като гост на стадиона в "Овча купел", въпреки че резултатът можеше да бъде по-изразителен в полза на възпитаниците на Любослав Пенев. Селио Кодо изведе шампионите напред в 31-ата минута, а в 72-ата изпусна дузпа, отсъдена за нарушение на Юлиан Попев срещу Георги Миланов. В добавеното време на срещата Христо Янев центрира от пряк свободен удар и Бодуров плонжирайки оформи крайното 0:2.

Домакините имаха своите шансове да изравнят, докато губеха с минимален резултат, но най-вече неточният им мерник им попречи да материализират комбинативните си атаки. Даниел Златков и Жуниньо пропиляха най-изгодните шансове да зарадват "белите" фенове по трибуните и в крайна сметка не убедиха, че заслужават да спечелят точката.

Литекс се изравни с Лудогорец на третото място, след като вече има актив от 10 пункта, а Славия продължава да бъде с 4 точки и остава на 10-та позиция, благодарение на грешните стъпки на Монтана и Ботев (Враца).

През първото полувреме играта бе равностойна, като въпреки на моменти по-активните действия на гостите от Ловеч, играчите на Славия можеха да открият първи резултата, ако в 5-ата минута Галин Иванов не се бе засуетил в наказателното поле на шампионите.

Възпитаниците на Мартин Кушев пробваха да преодолеят Виничиус с далечни изстрели, но бразилският страж се справяше отлично в малкото необходими моменти, а иначе мерникът на "белите" не бе особено точен.

В 31-ата минута Петър Занев центрира в наказателното поле, Мирасема успокои кълбото, предоставяйки го на Селио Кодо, който от близка дистанция не сбърка и изведе Литекс напред - 0:1.

Отговорът на Славия можеше да бъде светкавичен, ако Жунинио бе реализирал от чистата позиция в наказателното поле, в която попадна в 39-ата минута - нападателят обаче стреля над горната греда на Виничиус и така домакините се оттеглиха на почивка с пасив.

Втората част започна с натиск на гостите, като на два пъти Момчил Цветанов не успя да се разпише, като в 55-ата минута от десетина метра не преодоля Стефано Кунчев. Малко по-късно и Янев пробва късмета си, но прати кълбото право в ръцете на вратаря на Славия.

В 69-ата минута Даниел Златков се изложи пред феновете на "белите", след като от 5 метра необезпокояван не нацели рамката и провали отбора си в търсене на изравняването. В 72-ата пък Кодо получи идеален шанс да покачи резултата на 0:2 - Попев събори Георги Миланов в наказателното поле и реферът отсъди дузпа.

Зад бялата точка застана голмайсторът Кодо, но той стреля високо над вратата, пазена от Кунчев.

Гостите все пак се активизираха, защото усетиха подема в играта на Славия и започнаха по-често да застрашават столичани - чак в 90-ата минута обаче се стигна до така очаквания втори гол, дело на Бодуров, който с глава засече центриране на Христо Янев.

Отборът на Локомотив (Пловдив) постигна победа с 2:0 над Калиакра в мач от 4-ия кръг на А група, който се игра на стадион "Берое" в Стара Загора, заради наказание, наложено на пловдивчани. Символичните домакини от Локо (Пд) решиха изхода на двубоя в последните десет минути на първото полувреме с попадения на Юнес Бенжалюн в 35' и Базил де Карвальо в 45-та минута.

Видима-Раковски измъкна драматично равенство - 2:2 срещу гостуващия Локомотив (София). Възпитаниците на Костадин Ангелов се добраха до точката в последните секунди, но останаха без победа от началото на сезона. Преслав Йорданов откри резултата за Локо (Сф) в 69-та минута. Сашо Бранеков изравни минута преди края, но отново Йорданов изведе гостите напред в следващата атака. Това не бе всичко в този мач и Веско Стойков изравни в 4-та минута на продължението дадено от съдията.

Водещи

Най-четени