ЦСКА може да не играе в Европа 5 години 12.06 | 10:55

Според шефовете в БФС Гриша Ганчев трябва да се постарае да избегне конфликт на интереси с финансирането на Литекс и ЦСКА

От Краси Киров

ЦСКА може да бъде наказан да не играе в Европа 5 години заради сливането с Литекс, заяви вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев.

В ефира на TV7 той заяви, че Гриша Ганчев трябва да се постарае да избегне конфликт на интереси с финансирането и на Литекс, и на ЦСКА, защото в противен случай ще наруши правилата и ще подлежи на наказание.

Според Фурнаджиев ЦСКА трябва да играе в Ловеч, ако двата клуба се обединят, от което ще страдат най-вече феновете на "оранжевите".

"Има няколко такива прецедента в Европа, два от тях са в Ирландия, където отбори се обединяваха, за да бъдат избегнати разплащане на големите дългове.

Такова нещо се замисля в ЦСКА, а практиката на УЕФА в такива случаи е да бъдат наложени сериозни глоби. Една от тях е новосформираният клуб да не играе в Европа 5 години.

Това решение го взема Дисциплинарната комисия на централата. Това се прави при неспазване на финансовия феърплей, тъй като треньори, играчи, мениджъри не могат да си получат парите.

Също така и феновете на единия отбор ще страдат, както в случая може да бъдат тези на Литекс.

Ако двата отбора се обединят, ЦСКА трябва да играе в Ловеч, тъй като ще вземе лиценза на Литекс. Казусът не е толкова прост. Гриша Ганчев има добри адвокати и мисля, че това ще бъде избегнато", сподели Фурнаджиев в ефира на TV7.

"Възможно е и двата тима да си останат в групата. Доколкото един и същи човек спонсорира два отбора, това е нарушение на правилата. Ганчев е почетен президент на Литекс, президентът е Трифон Попов, ще видим по какъв начин ще се избегне конфликт на интереси.

Ако г-н Ганчев чрез някоя друга своя компания спонсорира ЦСКА, това не би следвало да е пречка пред правилника", подчерта Фурнаджиев.

Той говори отново за новия формат на първенството, като посочи какво трябва да направи Нефтохимик, за да изпълни изискванията на лицензионната комисия.

"От следващия сезон е взето решението отборите в А група да бъдат намалени до 12. Ако някой клуб не получи лиценз, няма да бъде допълвана групата и ще бъде намалена - има реален шанс още сегашното първенство да бъде 12 или 13 отбора.

Чака се още Нефтохимик да изпълни ангажиментите си към лицензионната комисия за заявен стадион, банкова гаранция и бюджет. Не е ясно дали ще има евентуално обединение на Литекс и ЦСКА", заяви Фурнаджиев.

Водещи

Най-четени