ЦСКА отпадна от европейските клубни турнири 11.01 | 22:05

"Армейците" претърпяха 5-та поредна загуба в Шампионската лига, отстъпвайки с 1:3 гейма на гръцкия Ираклис

От Константин Симидчийски

ЦСКА си тръгна от Гърция с 5-та поредна загуба във волейболната Шампионска лига, след като тази вечер "армейците" допуснаха поражение с 3:1 (25:21, 25:19, 16:25, 25:21) от Ираклис в среща от група А на надпреварата. По този начин ЦСКА загуби и теоретичните си шансове да се класира в следващата фаза, както и да продължи във втория по сила турнир в Европа за Купата на CEV. Родният представител остава със скромен актив 1 точка, заемайки последната 4-та позиция в групата.

Около 200 привърженици на ЦСКА пътуваха до Солун, за да подкрепят любимия си отбор, но по скандален начин не бяха допуснати до залата от местната полиция поради мерки за сигурност.

Началото на срещата бе добро за българския първенец, който успешно се противопоставяше на домакините до средата на първия гейм. За това спомогна и ефективната игра на Светозар Иванов при блокада, от което последваха три точки за ЦСКА още в началните минути. В последствие обаче последваха множество грешки в играта на българите, което и позволи на Ираклис да вземе инициативата. При 14:14 гърците отбелязаха две последователни точки за 16:14, като до края домакините не допуснаха отпускане в редиците си и затвориха първата част на 25:21.

Във втория гейм ЦСКА не успя да повтори солидното си начало, като гръцкият отбор дръпна рано-рано напред. Много силен в тима на Ираклис бе новото попълнение Роналдо Деспейн, за чиято игра българите нямаха противодействие. Домакините поведоха със 7:3 след три поредни атаки на Деспейн, като постепенно се стигна и до кошмарното 18:10, което предреши изхода на тази част. До края ЦСКА върна 9 точки, но геймът отново бе за Ираклис - 25:19.

В третата част нещата най-после се обърнаха в полза на "армейците", които и спечелиха своя първи гейм в сблъсъка. Концентрацията на гръцкия тим видимо спадна след спечелените две части, а опитът на българските волейболисти наказа това отпускане на съперника. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 5:8 в полза на ЦСКА, като авансът на "червените" се увеличи и на 4 точки за 12:16. До края на частта Ираклис така и не намери начин да подобри играта си, което в крайна сметка, доведе до сравнително лек гейм в полза на българския шампион - 25:16.

За съжаление на "армейците" и всички почитатели на българския волейбол, които очакваха ЦСКА да ни изненада приятно с първа победа в Шампионската лига за този сезон, Ираклис се върна на пътя на успеха в четвъртия гейм. Частта бе оспорвана, но гърците показаха постоянството си от първите два гейма и сложиха точка на спора при резултат 25:21.

Ираклис (Солун): Теодорос Божидис, Андрей Краварик, Роландо Деспейн, Константинос Христофиделис, Панайотис Пеликудас, Николаос Смарагдис - Йоргос Христоу-либеро

Старши-треньор: Сотирис Дрикос

ЦСКА (София): Николай Иванов, Джейсън Холдейн, Ивайло Стефанов, Велизар Кьосев, Евгени Иванов, Светозар Иванов - Теодор Салпаров-либеро

Старши-треньор: Александър Попов

Водещи

Най-четени