ЦСКА подчини Славия и направи нова крачка към титлата 19.04 | 18:29

"Армейците" се наложиха с минималното 1:0 на ст. "Славия", а автор на победното попадение бе Станислав Костов

От Константин Симидчийски

ЦСКА постигна своята 62-а победа в съперничеството си със Славия този следобед в столичния квартал Овча купел в мач от 24-ия кръг на Виктория ФП. "Армейците" изнесоха поредния си силен двубой тази пролет и заслужено победиха макар и с минималното 0:1 своя домакин и продължават уверено пътя си към 32-а титла на България.

В мач №122 между двата отбора единственото попадение отбеляза резервата Станислав Костов, който се възползва от страхотен пас на Жуниор Мораеш. Така талантът от школата на благоевградския Пирин донесе нови три точки за ЦСКА, след като в 22-ия кръг отново негов гол донесе победата срещу Видима в Севлиево.

Преди двубоя футболистите на двата отбора излязоха с фланелки в подкрепа на Стилиян Петров, а по време на двубоя агитките на Славия и ЦСКА многократно засвидетелстваха съпричастността към капитана на националния отбор.

Благодарение на победата "армейците" продължават да са убедителен лидер в класирането с актив от 60 точки. Втори е есенният първенец Лудогорец на цели 6 точки зад "червените". ЦСКА обаче има доста тежки срещи до края на първенството, като следващите два мача са на 22-и с Черно море в София и на 29-и срещу вечния съперник Левски.

Славия пък остава на 8-о място с 43 точки и най-вероятно няма да може да се пребори за място в европейските клубни турнири през следващия сезон.

В титулярния състав на ЦСКА се завърна звездата Жуниор Мораеш. Бразилецът лекуваше травма и беше под въпрос дори за дербито с Левски, но явно контузията не е била сериозна. Паун е контузен и не попадна в групата за мача, а неговото място бе заето от Коста Янев. Той започна до Тодор Янчев като дефанзивен халф, а Антонио Томас бе пратен на десния фланг на атаката.

Мартин Кушев пък реши да остави на пейката Николай Божов, а като централен нападател излезе Владислав Златинов. Цветомир Тодоров пък бе поставен зад Златинов, а по крилата действаха Пепи Димитров и Владислав Романов.

Началото на двубоя беше доста спокойно, като липсваха положения и пред двете врати. Единствено пред Емил Петров имаше по-интересни положения, чийто автор беше Жуниор Мораеш. Първо в 9-ата минута той си проправи път през белите футболисти и стреля от около 15 метра, но не уцели вратата. После отново той беше изведен добре в наказателното поле, но вратарят се намеси авторитетно и изчисти топката.

След началния натиск на ЦСКА домакините овладяха играта в центъра и търсеха по-усилено гола. След няколко добри атаки се стигна до 33-ата минута, когато Влади Златинов направи хубав пробив и от границата на наказателното поле шутира силно, но за негово съжаления топката срещна напречната греда и резултатът остана непроменен. Минута преди ситуацията пред вратата на Мболи Антонио Томас получи контузия, а неговото място бе заето от Станислав Костов.

В края на полувремето ЦСКА определено имаше за какво да съжалява. В 40-ата минута Карачанаков центрира превъзходно в наказателното поле, където Тодор Янчев бе останал непокрит. Капитанът овладя топката, но от 7 метра стреля изключително неточно. Две минути по-късно Емил Петров изпревари Мораеш в наказателното поле, но топката отново се озова в краката на бразилския нападател. Точно преди да стреля обаче Живко Желев се намеси авторитетно и запази равенството.

Вторите 45 минути започнаха с натиск на ЦСКА, но много добро положение се откри пред Петър Димитров. В 47-ата минута крилото на Славия получи хубав пас отдясно на нападението, напредна, преодоля Румен Трифонов и от малък ъгъл реши вместо да подава, да стреля и Райс Мболи се намеси успешно.

В 50-ата минута "армейците" направиха страхотна атака. Иван Бандаловски получи топката в центъра и подаде надясно към Мораеш. Той от своя страна проби до аутлинията в наказателното поле и подаде към резервата Станислав Костов, който с безпощаден удар направи безпомощен вратаря Емил Петров и реализира за 0:1.

След гола футболистите на Мартин Кушев се опитаха да натиснат своя съперник, но офанзивните играчи в състава на Славия се представяха много слабо в тези минути. ЦСКА пък бе близо до нов гол, след като Борис Галчев имаше пространство пред себе си и стреля много силно и точно, но Емил Петров се намеси авторитетно.

Въпреки че Славия губеше, "армейците" определено бяха по-активни. В 75-ата минута те пропуснаха много добро положение, след като Станислав Костов остана очи в очи с Петров, но вратарят на Славия успя да блокира нападателя, въпреки че останаха съмнение за нарушение срещу играча в червено-черен екип. В 78-ата минута пък Жуниор Мораеш отправи чудесен удар от около 20 метра, но топката срещна левия страничен стълб.

До края на двубоя ЦСКА продължи да е по-дборият отбор и пропусна още няколко добри положения, а "белите" играха изключително слабо след гола и не стигнаха до нито едно чисто положение пред вратата на Райс Мболи. Единствено в 88-ата минута настана суматоха пред алжиреца, когато след неразбирателство между защитниците в червени фланелки Славия можеше да отбележи, но и "белите" нападатели не успяха да се ориентират.

Водещи

Най-четени