Цветан Василев: Не ми е безразлично каква политика води едно правителство 03.08 | 15:05

Бизнесменът за Ботев, Борисов и ситуацията у нас

От Даниел Любомиров

"Ако не вярвах, че Ботев само за две години ще влезе в А група, ще печели в Европа и ще е като равен с равен с Щутгарт, нямаше да се захвана с тази задача", заяви благодетелят на Ботев (Пловдив) Цветан Василев в интервю за вестник "Преса".

Човекът, заради когото "канарите" се превърнаха от аматьорски отбор във В група до европейски боец, с който се съобразяват грандове от Бундеслигата, говори за обстановката в българския футбол и политиката.

"Аз съм амбициозен човек, но не съм максималист", заяви Василев. "Нямахме късмет в Бургас. Но съм горд, че за кратко време създадохме тим, който играе на прилично европейско ниво. Вярвам в момчетата и в треньора, имат сили да отстранят германците.

Никога не съм изисквал нещо на всяка цена, за мен е важна посоката на развитие, а при нас тя е позитивна. Развиваме детско-юношеската база, която е подплатена с великолепен тренировъчен комплекс, предстои съвсем скоро да го открием. Това е стратегията ни - да разчитаме все повече на собствени кадри, на които да предложим условия, съпоставими с тези на водещи клубове в Европа.

Имаме по-високи цели от шампионската титла. да играем добър европейски футбол и да станем ковачница на кадри за националния отбор. Българският футбол дълго бе оставен по течението. Впечатлява ме какво правят Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев, защото започнаха на гола поляна. Аз съм облагодетелстван - Пловдив е вторият, ако вече не е и първият футболен град на България. И ми е много по-лесно. Феновете са взискателни, но разбират фалша и лицемерието много бързо. Радвам се, че ни подкрепят.

Няма как да се развиваме положително, без да създадем условия. Базата бе в окаяно състояние, затова инвестирахме основните средства в комплекса в Коматево, а сега вече и в стадиона. Защото колкото и да са добри условията в Бургас, считам, че "Ботев" и Пловдив заслужават да приемат важни и отговорни евромачове. Сигурен съм, че дългосрочно проектът ще бъде успешен - не само като спортни резултати, но и от бизнес гледна точка. Като финансист не обичам да влагам пари в нещо, което само губи. Огромна част от търговската площ, която ще се построи след реконструкцията на стадиона, ще бъде отдадена под наем на търговски вериги, това ще донесе възвръщаемост. А на базата в Коматево дадените средства ще се изплащат с футболистите, които създаваме и развиваме там."

Василев коментира и думите на Бойко Борисов, който го определи за архитект на правителството на Пламен Орешарски. "Аз с политика не се занимавам. Като представител на едрия бизнес не ми е безразлично обаче каква политика води едно правителство. Критикувах кабинета на г-н Борисов тогава, когато виждах, че решенията му не бяха правилни според моите разбирания. 

Засега не мога да кажа, че екипът на г-н Орешарски работи в полза на определени кръгове. Той не е имал и голяма възможност да прокарва своите решения. Времето ще покаже кой и колко е бил прав. Поне смятам, че сега отношението към бизнеса е нормално за разлика от назидателния тон, който държеше предходната власт.

Претенциите на ГЕРБ, че те могат и ще управляват страната по начина, по който го правеха допреди няколко месеца, не ми изглеждат сериозни. Считам, че финансово-икономическата им политика беше неуспешна. А сериозно доказателство е фактът, че като страна с най-ниски доходи в ЕС ние реализирахме и втория най-голям спад в тези доходи по данни на Евростат за 2012 г. Такъв довод не се нуждае от допълнителен коментар", заяви Василев.

Водещи

Най-четени