Цветана Пиронкова с тежка загуба в Париж 09.02 | 15:25

Българската тенисистка спечели само три гейма срещу Клара Закопалова (Чехия) при загубата с 6:0, 6:3

От Мариян Найденов

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна от турнира в Париж с награден фонд 637 000 долара, след като на осминафиналите допусна тежка загуба с 6:0, 6:3 от Клара Закопалова (Чехия) за 63 минути игра. Успехът бе втори пореден за чехкинята, след като преди това бе регистрирала три загуби в мачовете си срещу българката.

На старта на надпреварата Цвети отстрани номер 9 в света На Ли (Китай) със 7:6(5), 3:2 и отказване на китайката, но днес не успя да се противопостави на Закопалова, която я превъзхождаше във всеки един компонент на играта.

Чехкинята, която в момента заема 51-о място в ранглистата на WTA, започна вихрено мача, като не даде на Пиронкова да вземе нито един гейм в първия сет, спечелвайки го с 6:0. Закопалова допускаше доста непредизвикани грешки, но правеше и много уинъри, а Пиронкова така и не можа да намери отговор на агресивната игра на съперничката си.

През втората част нещата на корта не се промениха, като Пиронкова продължи да бъде пасивна и да допуска много грешки, а Закопалова не изпусна инициативата до края на мача. Все пак на фона на резултата от първия сет - вторият беше доста по-оспорван. Чехкинята проби Цвети още в първия й сервис гейм, но след това българката веднага върна пробива за 1:1, спечелвайки първия си гейм в срещата.

Пиронкова съумя да вземе подаването си и поведе с 2:1, но след това Закопалова спечели следващите три гейма, пробивайки за пореден път българката, за да доведе нещата до 4:2 в своя полза. До края на мача Цвети успя да вземе само още един гейм, а чехкинята затвърди успеха си след 6:3 и 2:0 в сетовете.

Въпреки загубата, Пиронкова напуска надпреварата във френската столица с 8 800 долара от наградния фонд и 60 точки за ранглистата, които ще й помогнат да се изкачи с няколко места нагоре от досегашната си 50-а позиция в света.

Следващото състезание, за което българската тенисистка е заявила участие е силният турнир в Доха, където Пиронкова ще започне директно в основната схема.

Водещи