Цвети Пиронкова приключи с участието си в Рим 13.05 | 19:12

Българката претърпя тежко поражение от бившата №1 Йелена Янкович

От Константин Симидчийски

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна в първия кръг на силния турнир на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 2,369 милиона долара.

 

Пиронкова загуби на старта от двукратната шампионка в италианската столица и бивша номер 1 в света Йелена Янкович (Сърбия) с 3:6, 0:6 за 77 минути.

 

Българката преодоля ранен пробив пасив и дори обърна до 3:2 в своя полза, но след това победителката от 2007 и 2008 година спечели четири поредни гейма и затвори сета в своя полза.

 

Във втория сет пловдивчанката затрудни Янкович само в първия гейм, в който пропусна цели четири възможности за пробив. Сръбкинята все пак измъкна своето подаване и това изглежда пречупи окончателно Цвети. До края Янкович нямаше проблеми да спечели сета на нула, а с това и мача.

 

Така Янкович записа пета победа в пет мача срещу българската й съперничка в турнирите на WTA. Сръбкинята има и един успех срещу Пиронкова в двубой от "Фед къп".

 

25-годишната Пиронкова, която допусна 11-а загуба в последните си 12 мача, напуска надпреварата с 5173 евро и с 1 точка за световната ранглиста, в която в момента заема 51-ата позиция.

 

След поражението си от Янкович ракета номер едно на България няма да претърпи срив в световната ранглиста, тъй като и миналата година отпадна на старта на надпреварата в Рим и няма точки за защитаване.

 

Следващия турнир, в който Цвети ще вземе участир е в Брюксел. Напдреварата започва на 20 май и е от категорията "Premier" с награден фонд от 690 000 долара.

Водещи

Най-четени