Цвети Пиронкова се изкачва с две места в ранглистата 19.09 | 10:50

Григор Димитров загуби пет позиициии вече е на 63-то място при мъжете

От Краси Киров

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се изкачи с две места в световната ранглиста на WTA.

Пловдивчанката вече е 47-а в света с 1162 точки, въпреки че не участва тази седмица в турнири. В същото време Григор Димитров отстъпи с пет места в мъжката ранглиста и вече заема 63-то място.

Най-голям прогрес прави Диа Евтимова, която вече е втора ракета на България. Евтимова постигна най-значимия успех в кариерата си, след като спечели в събота турнира на ITF в хърватската столица Загреб с награден фонд 50 хиляди долара. Така 24-годишната българка прибави 90 точки в актива си за ранглистата и за първи влезе в топ 150, като ще се изкачи от 172-о на 147-мо място с 436 точки.

Така Евтимова изпревари настоящата втора ракета на страната Елица Костова, която с 412 точки и е на седем позиции по-напред в калсацията. В топ 20 при жените няма размествания.

Следващият турнир на Цвети започва в Токио на 25 септември с награден фонд 2 милиона долара. Българката попадна в основната схема, заедно Возняцки, Звонарьова, Азаренка, Шарапова и други.

Григор Димитров отстъпи с пет места в мъжката ранглиста на ATP. Гришо не участва в нито един турнир през седмицата и не успя да защити точките от турнира в Банкок миналата година. Димитров вече е на 63-то място и ще трябва да защитава още точки тази седмица. Григор ще участва на турнира в Мец с награден фонд 450 000 евро, където ще започне срещу квалификант.

Димитър Кутровски се изкачва с 18 места и вече е номер 495. Тихомир Грозданов отново е трета ракета на България като заема 566-то място. Грозданов достигна до втория кръг на чалънджъра с награден фонд 106 500 евро в Шчечин. В топ 10 при мъжете единствено Марди Фиш изпреварва Гаел Монфис и вече е номер 7.

Водещи