Цвети с нов прогрес, Гришо губи позиции 24.02 | 11:21

Пиронкова се изкачва до №47, Димитров вече е 22-и

От Мариян Найденов

Първата ракета на България при дамите Цветана Пиронкова се изкачи с една позиция в тазседмичната ранглиста на Женската тенис асоциация (WTA) и от днес вече е под №47 в света.

Последният турнир, на който Цвети игра бе надпреварата в Дубай, а миналата, както и тази седмица Пиронкова почива, като следващата спирка за нея е турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс в началото на март.

В топ 10 при жените има няколко размествания, свързани с долната половина, където две тенисистки бележат прогрес с по две места - Анжелик Кербер (Германия) и Симона Халеп (Румъния), които се изкачват до №6 и №7. Петра Квитова (Чехия) губи три позиции и вече е №9, а Йелена Янкович пада с едно място до №9.

Водачка продължава да е Серина Уилямс, следвана от На Ли и Агнешка Радванска. Четвърта е Виктория Азаренка, а топ 5 допълва Мария Шарапова.

За разлика от постоянния прогрес на Цвети през тази година - най-добрият ни тенисист Григор Димитров през тази седмица изгуби мястото си в топ 20 при мъжете, което завоюва след достигането си до четвъртфиналите на Australian Open. Гришо отбелязва спад с две позиции и вече е под №22.

22-годишният хасковлия не игра в турнири през миналата седмица, а през тази той започва участието си на силната надпревара в Акапулко, където е четвърти поставен в схемата. Вече се знае и съперникът на Димитров в първия кръг. Това е австралиецът Маринко Матошевич, като това ще бъде първи мач между двамата.

Двубоите от основната схема в Акапулко ще проведат днес и утре, а Гришо започва участието си рано утре сутрин (около 05:00 часа българско време) в надпреварата на двойки, в която негов партньор ще бъде бившият №8 в света Юрген Мелцер. Те нямаха късмет при жребия и се изправят срещу водачите в схемата - Робърт Линдстед и Лукаш Кубот.

В топ 10 при мъжете през тази седмица няма никакви промени, като след титлата в Рио де Жанейро Рафаел Надал още повече увеличи аванса си пред Новак Джокович. Шампионът от Мелбърн Станислас Вавринка е трети, а топ 5 допълват Давид Ферер и Хуан Мартин дел Потро.

Водещи

Най-четени