Челси с успех над Шахтьор след гол в последната секунда 07.11 | 23:57

Нов петголов трилър за възпитаниците на Ди Матео

От Иво Вецев

Европейският шампион Челси постигна невероятна победа над Шахтьор Донецк с 3:2 на "Стамфорд Бридж", като по този начин вече диша по-спокойно за оставането си в Шампионската лига и след зимната пауза.

Срещата започна с гол на Торес (6) след грешка на вратаря, но само 3 минути по-късно Вилям изравни. Оскар (40) с поредния си шедьовър в Шампионската лига покачи на 2:1, но отново Вилям (47) осигури ново равенство в двубоя. В последните секунди на добавеното време обаче резервата Моузез донесе така важният за Челси успех.

В другата среща от групата Ювентус стигна до успех с 4:0 над Нордселанд, но ще има тежката задача в следващия кръг да търси трите точки у дома срещу Челси. Шампионите са със 7 точки, докато Юве има 3. Шахтьор също е със 7 и борбата за място в осминафиналите обещава да бъде уникална. 

Шахтьор пък е лидер с 8 точки и има наглед лесната задача да победи Нордселанд и да продължи напред към осминафиналите. Ювентус е с 6, а Нордселанд е с 1.

Срещата на "Стамфорд Бридж" започна вихрено, като още в 6-ата минута домакинският натиск даде резултат, след като Шахтьор сбърка фатално в защита - Разван Рат върна леко към своя вратар и Торес се затича към топката. Пятов се опита да изрита топката, но тя рикошира в крака на испанеца и влетя в мрежата - 1:0 за домакините.

Украинският гранд обаче бързо се съвзе от ранния шок и на свой ред смълча трибуните на "Стамфорд Бридж", след като страхотна атака на гостите премина през Луис Адриано, който проби вдясно на наказателното поле и подаде към Вилям, който с премерен удар от 10 метра изравни резултата - 1:1 в интересния сблъсък.

Още в 14-ата гостите можеха да поведат, ако не беше великолепната намеса на Петър Чех на близката греда, след като Бертранд отклони центриране от корнер към собствената си врата.

Срещата продължи да е изключително открита, като се редуваха бързи атаки и пред двете врати, а Торес бе близо до гол на два пъти, но стреля неточно в аут от удобни позиции. Същото на няколко пъти направиха и нападателите на Шахтьор, като най-близо до попадение беше Мхитарян.

Постепенно в края на полувремето европейските клубни шампиони успяха да наложат своята воля и да стигнат до нов аванс в резултата - в 40-ата минута вратарят с глава пресече подаване към Мата, но топката се озова в Оскар, който от 40 метра овладя на гърди и с перфектно воле с външен фалц прехвърли вратаря и отбеляза поредния си гол шедьовър в Шампионската лига - 2:1.

За втори път обаче равенството беше възстановено, след като 2 минути след подновяването на играта нова перфектна атака на футболистите в оранжеви фланелки премина на дясното крило. Там беше Дарио Сърна, който проби до аутлинията и върна пред вратата, където беше Вилям и той отбеляза гол близнак на първия си в срещата - 2:2 в спектакъла на "Стамфорд Бридж".

В 54-ата минута гостите можеха да направят обрата в срещата пълен, като Рат беше оставен необезпокояван да шутира от 25 метра, а топката срещна гредата пред погледа на безпомощния Петър Чех.

Европейските шампиони отново се понесоха в атаки, но на няколко пъти Торес не беше точен, а в 71-ата минута удар на Азар беше спасен. 2 минути по-късно дойде и най-спорното положение през втората част, след като белгиецът изведе Рамирес в наказателното поле, а той беше съборен от Дарио Сърна. Карлос Веласко обаче сметна, че няма нарушение и не отсъди дузпа.

До края на двубоя на терена имаше само един отбор и това беше този на Челси, който пропусна няколко положения, като най-добро беше това на Микел, който от близко стреля покрай гредата в 82-ата минута. Последните минути се развиха изцяло в полето на гостите, но до гол така и не се стигна и Челси е изправен пред ранно отпадане в Шампионската лига.

В добавеното време лондоснкият тим можеше и да загуби, след като удар на Рат беше едва-едва избит от защитник на Челси. В последните секунди на двубоя обаче Виктор Моузес, който влезе като резерва, реализира с глава след подаване на Мата и спаси своя тим - 3:2!

Водещи

Най-четени